Τα πέντε ονόματα για τα Σκόπια

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Με ένα κείμενο με το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς στη βαλίτσα του αναμένεται να βρεθεί στα Σκόπια την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

-Advertisement-

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τη Δευτέρα, ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψή του στη γείτονα για το Σκοπιανό: «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημείωσε ότι αυτοί που διαπραγματεύονται είναι μόνο άτομα, ενώ στο τέλος αυτοί που θα αποφασίσουν είναι οι ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό θέλει να κάνει και η ελληνική πλευρά» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

πηγη-newsbeast.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *