Κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοδυτική Κολομβία, σκοτώθηκαν δέκα αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όπως έκανε γνωστό το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο συνεχάρη τους άνδρες του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας «για την επιχείρηση (…) που επέτρεψε να εξουδετερωθούν 13 μέλη του», 10 από τα οποία είναι «νεκρά» ενώ τα υπόλοιπα τρία τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν «με πολεμικό υλικό» στην κατοχή τους, με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Twitter.
Πρόκειται για πιο βαρύ πλήγμα που έχουν καταφέρει ως σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις στον ELN, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, μετά την αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων -που επισήμως άρχισαν την 7η Φεβρουαρίου 2017 στο Κίτο, στον Ισημερινό- στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από σειρά επιθέσεων των γκεβαριστών ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Ο βομβαρδισμός, στην επαρχία Αντιόκια, στοχοθέτησε μια μονάδα του ELN που είχε κατηγορηθεί από τις αρχές ότι προκάλεσε «εκατοντάδες εκτοπισμούς» πολιτών και ότι διέπραξε «επιθέσεις εναντίον πυλώνων του δικτύου ηλεκτροδότησης» στο βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον ELN, που υπολογίζεται από τις αρχές ότι διαθέτει ακόμη 1.500 μαχητές, πάγωσαν όταν αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα στα δύο μέρη, την 9η Ιανουαρίου, οι αντάρτες άρχισαν και πάλι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων καθώς και εναντίον πετρελαϊκών υποδομών. Στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους επτά αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.
Η κυβέρνηση διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν αντεπίθεση και στις επιχειρήσεις έκτοτε έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή συλληφθεί δεκάδες γκεριγέρος του ELN.
Ο Σάντος, ο οποίος θα αποχωρήσει από την εξουσία την 7η Αυγούστου, επιδίωκε να καταλήξει με τον ELN σε μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την μέχρι τότε ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών στη χώρα, τη FARC, που πλέον έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.
Διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, ο ELN ανακοίνωσε πως θα κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός από την 9η ως τη 13η Μαρτίου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή.
Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισό αιώνα και πλέον από έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ο στρατός και η αστυνομία.
Στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.