Ανυποχώρητοι οι Σκοπιανοί για την ταυτότητά τους αλλά ο Κοτζιάς αισιοδοξεί

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

«Βόμβα» Νίμιτς: Δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ – Ως… Μέγα Αλέξανδρο βλέπει τον εαυτό του ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη θέση του πως η Ελλάδα δεν αρνείται την ταυτότητα της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς από ταΣκόπια την Πέμπτη. Ερωτηθείς αν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ. Αναφερόμενο, μάλιστα, στη δήλωση αυτή, η ενημερωτική ιστοσελίδα Balkan Insight φέρει ως τίτλο του ρεπορτάζ της από τα Σκόπια: «Ο Νίμιτς αποκλείει τα ζητήματα ταυτότητας από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα». Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση Νίμιτς. Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ απάντησαν με προσεκτική διατύπωση: «Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς».

-Advertisement-

Τους τόνους, όμως, ανέβασε αισθητά χθες και η σκοπιανή πλευρά, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, γνωστού για τις πιο ακραίες θέσεις του.

Έχοντας δίπλα του τον Νίμιτς αξίωσε προκλητικά να εξαιρεθεί η μακεδονική ταυτότητα από τις συζητήσεις, ενώ υποστήριξε ότι τα περί αλυτρωτισμού είναι στη σφαίρα της ελληνικής φαντασίας. «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, μπροστά στον Νίμιτς, ο οποίος δεν αντέδρασε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Παρά τα δύο αυτά περιστατικά, ούτε ο Μάθιου Νίμιτς έχει χάσει την αισιοδοξία του, ούτε οΝίκος Κοτζιάς. Ο πρώτος τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Σκοπιανό θα έχει διευθετηθεί ως τον Ιούνιο. Έτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters όπου επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε, δίνοντας, μάλιστα, και περισσότερες πληροφορίες για το επίμαχο σύμφωνο που θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο. «Δεν πρόκειται για ένα ελληνικό κείμενο που περιέχει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένα συμβιβασμό. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Για το ενδεχόμενο μίας λύσης μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Μπορεί να υπάρξει χειρότερη συγκυρία και αυτή έχει σχέση, βεβαίως, με τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας, για να είμαστε ειλικρινείς ή για να το πω θετικά», δήλωσε σχετικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα συνιστούσε εγγύηση κατά το διεθνές δίκαιο, να υπογράψουμε μία συμφωνία οριστική που να έχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες. Ναι, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι κινούμαστε στο πλαίσιο του κεφαλαίου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ»,  σημείωσε αρχικά.

«Το Σύνταγμά τους το αλλάζουν κατά το δοκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί», εξήγησε.

Στη δημόσια συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα των Σκοπίων παρεμβαίνει με δήλωσή του και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε ότι «το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην εθνική μας γραμμή» η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος «απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία και την συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα. Εθνικό συμφέρον είναι να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη. Να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζεται σήμερα ως “Μακεδονία”», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

πηγή protothema

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *