Παράταση στην έκπτωση 20%, από τις αλλαγές για αυθαίρετα

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Σειρά τροποποιήσεων στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνεται μια ολιγόμηνη παράταση στις προθεσμίες του νόμου, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότεροι της έκπτωσης του 20%, η οποία λήγει στις 8 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης μηχανικού. 

-Advertisement-

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι ρυθμίσεις θα «προστεθούν» σε σχέδιο νόμου στο οποίο θα ενσωματωθεί η οδηγία για τη θαλάσσια χωροταξία και βρίσκεται σήμερα για έλεγχο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής. Οι περισσότερες τροπολογίες θα αφορούν σε διορθώσεις λαθών ή προσθήκη περιπτώσεων που παραλείφθηκαν εκ παραδρομής. Για παράδειγμα, θα δοθεί και στις ισόγειες αποθήκες μειωτικός συντελεστής 50% στο πρόστιμο νομιμοποίησης, ενώ θα επιτραπεί η αλλαγή χρήσης σε χώρο που έχει νομιμοποιηθεί (αν βέβαια η χρήση προβλέπεται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την περιοχή). Επίσης, θα παραταθεί για μικρό διάστημα (πιθανότατα 2-3 μήνες) η πρώτη προθεσμία που δίνει ο νόμος για την υποβολή δήλωσης και στην οποία δίνεται έκπτωση 20% επί του προστίμου νομιμοποίησης. Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον τεχνικό κόσμο την επόμενη εβδομάδα είναι υπουργική απόφαση που θα αφορά τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον 4495/17, η μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις για τη νομιμοποίηση ακινήτου, καθώς έχει συμπεριληφθεί ως υποχρέωση για τα κτίρια που υπάγονται στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες του αντισεισμικού κανονισμού (εξαιρούνται μόνο αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι κ.λπ.). Αλλά και σε ακίνητα που δηλώθηκαν με τον ν.4178/13 και στο δελτίο δομικής τρωτότητας που συνέταξε ο μηχανικός χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλής προτεραιότητας, χρήζοντα περαιτέρω ελέγχου».

-Advertisement-
=Advertisement=

Η απόφαση του ΥΠΕΝ αναμένεται να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο (με ποιον κανονισμό, ανάλογα με την ηλικία του κτιρίου) θα γίνεται ο έλεγχος στατικής επάρκειας και πώς θα αποφασίζονται οι αναγκαίες επεμβάσεις (ΚΑΝΕΠΕ, ευρωκώδικες κ.λπ.), ανάλογα με τη δεσπόζουσα χρήση στο κτίριο. Το θέμα βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και δύο μήνες από ομάδα ειδικών (ΟΑΣΠ, ΕΜΠ, ΤΕΕ. ΣΜΠΕ με εκπρόσωπο του υπουργείου) με «κεντρική» κατεύθυνση η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και φθηνή, για να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά στη δήλωση αυθαιρέτων. Πάντως, το τελικό κείμενο αναμένεται να είναι πολύ λεπτομερές, ορίζοντας τα απαραίτητα βήματα για πολλές διαφορετικές κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων (λ.χ. πατάρια, εξώστες, προσθήκες ορόφων).

- Advertisement -

Πηγή: Kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *