Αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ενώπιον των μελών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων…μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος αν τελικά επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό και επιτέθηκε σε όσους επιδίδονται σε ακραίες θέσεις ή ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια.
Έκανε δε ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας. Εκτίμησε ότι ζημιώνουν τη χώρα τα εθνικιστικά παραληρήματα επιδίωξε να απευθυνθεί στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους αλλά και στελέχη της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Α. Σαμαρά. «Οι εθνικές θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ισχυροποιούνται όταν οι φίλοι και οι σύμμαχοι της χώρας πληθαίνουν, ενώ τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα» ανέφερε ο Τσίπρας συμπληρώνοντας: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα…Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα».
«Ορόσημο το 2018»
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Υποστήριξε ότι η αποδέσμευση τον Αύγουστο δεν είναι το τέλος της διαδρομής, ενώ χαρακτήρισε εικόνα εξαπάτησης που δε μπορεί να συγκριθεί με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, το succes story της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014. Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη συμφωνία παράλληλα με τις αποφάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής (καταπολέμηση φτώχειας, ενίσχυση Παιδείας και Υγείας) υποστήριξε ότι το 2018, θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα γιατί θα μπουν στο επίκεντρο οι προτεραιότητές για την μεταμνημονιακή εποχή,.
Προσεκτικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις
Με πολύ προσεκτικό τρόπο ο πρωθυπουργός υποστήριξε για τη φορολογία ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και 2020, είναι στις προτεραιότητές του να εξετάσει τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Επίθεση στη ΝΔ, μήνυμα στην Κεντροαριστερά
Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας καθώς την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας. «Η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται» ανέφερε ο κ.·Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα και στο Κίνημα Αλλαγής.
Πηγή: iefimerida.gr