Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Παρίσι για να δώσουν ώθηση στην χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Η πρόκληση είναι τεράστια, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπενιμαράμα, πρόεδρος της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP3), επιμένοντας στη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία θα συμμετάσχουν μετά το μεσημέρι οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της διάσκεψης κορυφής μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τον αμερικανό ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία», λέγοντας ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη τους επόμενους μήνες ή χρόνια».
Η συμφωνία θέτει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι συμβαλλόμενες χώρες, ο πλανήτης εξακολουθεί να πορεύεται προς μία αύξηση της τάξεως των 3 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ηδη, μία αύξηση κατά 1 βαθμό ήταν αρκετή για να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα χρειασθεί μαζική χρηματοδότηση.
3.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι θα χρειασθεί κατά μέσο όρο 3.500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας κάθε χρόνο επί 30 χρόνια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε ένα μίνιμουμ 2 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών του «One Planet Summit».
Περί τους 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να προσέλθουν στη σύνοδο που διεξάγεται στο Ιλ Σεγκέν, δυτικά του Παρισιού, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI, πρόεδροι χωρών της Αφρικής και μικρών νησιωτικών χωρών που απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ομως η Κίνα, η Ινδία και ο Καναδάς, οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, δεν θα εκπροσωπηθούν παρά σε υπουργικό επίπεδο.
Παρών ο πρίγκιπας και ο βασιλιάς του Μαρόκο
Στη Γαλλική πρωτεύουσα και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του «One Planet Summit».
«Δεν έχει σημασία που ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Σβαρτσενέγκερ .
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν προσεκλήθη και θα εκπροσωπηθούν από έναν επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες αφού η Ουάσινγκτον δεν έχει καταβάλει παρά το ένα από τα τρία δισεκατομμύρια που είχε υποσχεθεί στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.
«Δεν έχει σημασία που ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ , επιμένοντας στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους των Αμερικανών σε όλα τα άλλα επίπεδα. «Κανείς δεν εγκατέλειψε…Εμείς θα πάρουμε τη σκυτάλη σε υποεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο ιδρυτής του R20, του δικτύου των τοπικών αρχών.
Αλλοι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Παρίσι είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Σον Πεν.
Δεν πρόκειται για διάσκεψη δωρητών
Οι χώρες του Βορρά υποσχέθηκαν να ανεβάσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 τη χρηματοδότηση για το κλίμα στις χώρες του Νότου, που ζητούν διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση αυτήν, ιδιαίτερα για να προσαρμοσθούν στις επιπτώσεις της κλιματική απορρύθμισης.
«Το κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι η χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια, για να μην ακολουθήσουν τον δρόμο των ορυκτών καυσίμων που υιοθέτησαν οι πλούσιες χώρες», σχολίασε ο Μοχάμεντ Αντοου, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Aid.
Ομως η σημερινή σύνοδος κορυφής δεν είναι διάσκεψη δωρητών, επιμένει η γαλλική προεδρία που αναφέρεται σε «συγκεκριμένες λύσεις» για τον «πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων που εφαρμόζονται επί τόπου».
Μεταξύ των δεσμεύσεων που είναι πιθανόν αναληφθούν και να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών, δωρεές ιδρυμάτων, σχηματισμός συνασπισμών για την μηδενική αύξηση χρήσης άνθρακα ή κατά της χρήσης άνθρακα.
Για την εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης, πολλοί γάλλοι υπουργοί στηρίζουν την ιδέα της θέσπισης ευρωπαϊκής φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, πρόταση που βρίσκεται στο σημείο μηδέν έπειτα από συζητήσεις ετών.