Σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, βάση των κριτηρίων που τέθηκαν για την διανομή του. Παράλληλα το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Τα στοιχεία αυτά για τους ωφελημένους του κοινωνικού μερίσματος περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για την κοινωνική πολιτική του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτά ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.
Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία ( βάση των κριτηρίων που έχουν τεθεί για την διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.
Στην εισηγητική έκθεση του νέου Προϋπολογισμού σημειώνεται ότι η διανομή κοινωνικού μερίσματος κατέστη εφικτή ύστερα από την σημαντική υπέρβαση του στόχου 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η μεταρρύθμιση της πολιτικής πρόνοιας, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί με πολλαπλές δράσεις. Μεταξύ αυτών είναι:
• Σχολικά γεύματα
• Νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί
• Διαμόρφωση νέου πλαισίου για την παιδική προστασία:
– Επιτροπεία ανηλίκων
– Νομοθετικό πλαίσιο για την αναδοχή/υιοθεσία
– Νέο πλαίσιο λειτουργίας προνοιακών ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ
• Λειτουργία ενιαίου φορέα πληρωμής προνοιακών επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ)
• Νέο πλαίσιο καταπολέμησης της έλλειψης στέγης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων-Φορέας διαχείρισης ακινήτων
• Μεταστέγαση οικισμών Ρομά
• Ολοκλήρωση και λειτουργία, στις 13 περιφέρειες, 240 Κέντρων Κοινότητας με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα
• Πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της αναπηρίας με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας
Σε ότι αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αναφέρεται ότι « ο σωστός σχεδιασμός, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και η ελάφρυνση του πολίτη από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποδίδουν καρπούς, καθώς η πρόβλεψη για τον αριθμό των 700.000 ατόμων που έχουν ανάγκη άμεσης προστασίας φαίνεται να επαληθεύεται για τα έτη 2017 και 2018, συνεπώς και το ύψος των αναγκαίων κονδυλίων στα επίπεδα των 700 εκατομμυρίων ετησίως».
Επίσης πέραν της εισοδηματικής ενίσχυσης, σχεδιάζεται η πλήρης ενεργοποίηση του 2ου πυλώνα του προγράμματος, με την παροχή υπηρεσιών (δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ηλεκτρική ενέργεια και νερό, ΤΕΒΑ, voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ.) καθώς του 3ου πυλώνα της ένταξης στην εργασία τουλάχιστον για το 10% των δικαιούχων-εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ