Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ με νόμο του Νίκου Παρασκευόπουλου το 2015, που άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άναψε το πράσινο φως για επιστροφή στο καθεστώς των αδειών του 1999, που προβλέπει ότι οι ισοβίτες μπορούν κάνουν αίτημα για χορήγηση άδειας όταν έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής.
Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ήταν η αφορμή για την θεσμοθέτηση ενός σκληρότερου θεσμικού πλαισίου, στο οποίο προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, με τις φυλακές τύπου Γ’.
Στον επίμαχο νόμο, 4274/2014 προβλεπόταν ότι επικίνδυνοι βαρυποινίτες και καταδικασμένοι για εγκλήματα σχετικά με την τρομοκρατία, ακόμη και εάν δεν μετάγονταν σε φυλακές τύπου Γ λόγω καλής συμπεριφοράς, θα είχαν δικαίωμα για άδεια, εάν είχαν καθίσει τουλάχιστον 18 χρόνια στη φυλακή.
Ο νόμος, ωστόσο, καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με τον 4322/2015, οπότε και επανήλθε σε ισχύ ο σωφρονιστικός κώδικας που ίσχυε από το 1999.

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.