Όμηροι της πρωτοφανούς και επικίνδυνης αδράνειας των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας είναι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που χρειάζεται να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης και της ιλαράς
Ανοχύρωτοι έναντι της γρίπης και της ιλαράς βρίσκονται οι Έλληνες, λόγω της γραφειοκρατίας. Μια πρωτοφανή εμπλοκή, σε ό,τι αγορά την προμήθεια εμβολίων καταγράφεται τις τελευταίες δυο εβδομάδες όπως καταγγέλλουν τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι γιατροί, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν “αναγνωρίζει” τους κωδικούς των εμβολίων ώστε να εκτελεστούν οι συνταγές των πολιτών.
Κι αυτό ενώ η γρίπη ήδη βρίσκεται σε κυκλοφορία – πέντε περιστατικά ανάμεσα στα οποία ένα τρίχρονο παιδί έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας- και η ιλαρά επελαύνει στη χώρα, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 320 και ένα 11 μηνών βρέφος να έχει χάσει τη ζωή του.
Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται διότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ τα σκευάσματα έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην έχει δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο. Στην πράξη δηλαδή οι άνθρωποι που χρειάζονται τα εμβόλια και τον εμβολιασμό για να θωρακιστούν έναντι των δυο νοσημάτων που βρίσκονται σε έξαρση, αναγκάζονται είτε να μένουν ανεμβολίαστοι αν δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το εμβόλιο από την τσέπη τους είτε να πληρώνουν για να εμβολιαστούν ενώ δικαιούνται θεωρητικά δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια.
«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία. Είμαστε βέβαιοι ότι με την δημοσιοποίηση του θέματος, θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ε.Ο.Φ και ΕΟΠΥΥ ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης για το γραφειοκρατικό εμπόδιο που έχει υψωθεί στον εμβολιασμό, στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του υπουργείου Υγείας η οποία παρότι έχει την έγκριση για τη διόρθωση του προβλήματος, επιδεικνύει πρωτοφανή αδράνεια.