Έσοδα από φόρους της τάξεως των 45-46 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται ότι θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016…
Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα από φόρους μέσα στο 2015 θα θα φτάσουν στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στο Γενικό Λογιστήριο έχει αποκλειστεί από τώρα το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο στόχος παρά τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν με τους μνημονιακούς νόμους του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ήδη, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο 7μηνο, έφτασε στα 3,46 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς συγκεντρώθηκαν 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου για είσπραξη 25,77 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι και τον Αύγουστο, υπήρξε υστέρηση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο σκέλος των φορολογικών εσόδων παρά την συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων (πληρωμή φόρου εισοδήματος από το σύνολο των νομικών προσώπων, πληρωμή φόρου εισοδήματος από όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν δήλωση μετά τις 19 Ιουλίου, 2η δόση ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο β’ τρίμηνο του 2015 από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες, δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 800.000 οφειλέτες κλπ). Τα συνολικά έσοδα που έπρεπε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο, έφταναν στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ αλλά τελικώς δεν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια με τη μεγάλη υστέρηση να εντοπίζεται κυρίως στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και στους φόρους (ειδικό φόρο κατανάλωσης) των πετρελαιοειδών.
Με την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα να προσεγγίζει πλέον στο 8μηνο τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ο στόχος για τα το 2015 από τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα επίπεδα των 43,5-44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα για να επιτευχθεί και ο νέος στόχος θα πρέπει πέρα από τους προγραμματισμένους φόρους –ΕΝΦΙΑ, δύο υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, τέσσερις δόσεις φόρου νομικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας- να αποδώσουν και τα νέα μέτρα.
Δηλαδή:
1. Να εισπραχθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ εκ των οποίων τα 170 θα πρέπει να προέλθουν από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή από το… υποκατάστατο μέτρο που θα βρεθεί από την νέα κυβέρνηση. Από την 1η Οκτωβρίου, αντιμέτωποι με τους αυξημένους συντελεστές του ΦΠΑ θα βρεθούν και οι ξενοδόχοι αλλά και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος κλπ)
2. Να συγκεντρωθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής για τα νομικά πρόσωπα από το 80% στο 100% (σ.σ τα αυξημένα ποσά αναμένεται να φανούν στο taxisnet μέσα στον μήνα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ ετοιμάζουν αυτοματοποιημένη διαδικασία χρέωσης των ποσών που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις)
3. Να συγκεντρωθούν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης που ήδη άρχισε να αποτυπώνεται στα μηνιαία εκκαθαριστικά των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 1800-2000 ευρώ τον μήνα
4. Να εισπραχθούν περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ από τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε σκάφη, πισίνες και ΙΧ άνω των 2500 κυβικών ( ο φόρος καταλογίστηκε ήδη μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος ενώ 35.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν και συμπληρωματικό εκκαθαριστικό)
Από την αναθεωρημένη εισπρακτική επίδοση του 2015, οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές (σ.σ για το 2016 έχει προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% ή 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο στόχος για το 2015).
Αμέσως μετά τις εκλογές –και ανάλογα με την μέχρι τότε πορεία των δημοσίων εσόδων θα φανεί αν ο στόχος των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (μόνο από φόρους) θα κριθεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα για το 2016. Ήδη έχουν ψηφιστεί συμπληρωματικά μέτρα που θα αποδώσουν την επόμενη χρονιά όπως:
1. Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 26% στο 29% (εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ επιπλέον ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η φετινή κερδοφορία των επιχειρήσεων)
2. Η καθολική εφαρμογή των νέων συντελεστών του ΦΠΑ (σ.σ η ετήσια εισπρακτική απόδοση έχει προσδιοριστεί στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ)
3. Η πληρωμή της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης όχι μόνο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όπως θα συμβεί το 2015 αλλά από το σύνολο των φορολογουμένων. Από την πλήρη εφαρμογή των νέων συντελεστών (αυξημένων για αυτούς που θα δηλώσουν μέσα στο 2015 εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ) προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Ναυτεμπορική