Ο Ραχόι διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο. Ενεργοποιεί το άρθρο 155. Πρόωρες εκλογές

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Ο Ραχόι έκανε γνωστή την απόφασή του να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

-Advertisement-

Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία, με την ισπανική κυβέρνηση να έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο άρχισε το πρωί, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινώσει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία. Η Μαδρίτη έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίζεται η άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και η λήψη μέτρων, καθώς και η προκήρυξη εκλογών στην περιφέρεια τον Ιανουάριο.  Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θα παύσει το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης και θα προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ίσως τον Ιανουάριο, στην Καταλονία.  Η κυβέρνηση Ραχόι ανακοινώνει ότι θα ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το άρθρο 155.

- Advertisement -

Αναμένεται η Μαδρίτη να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ραχόϊ, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και θα ληφθούν μέτρα με τα οποία συνηγορούν οι Σοσιαλιστές και οι Θιουδαδάνος, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος δήλωσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης.

Στη Βαρκελώνη, οι αυτονομιστές έχουν προγραμματίσει μεγάλη διαδήλωση, την ώρα που πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους και επιχειρήσεις συνεχίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.

Τι λέει το άρθρο 155

Τι προβλέπεται όμως στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού χάρτη του Βασιλείου της Ισπανίας;

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

-Advertisement-
=Advertisement=

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.

Την ίδια ώρα η Barca ξακαθαρίζει ότι δεν θά γίνει παιχνίδι στα χέρια των πολιτικών

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *