Σε σαρωτικές αλλαγές του Κώδικα Δεοντολογίας τους προχωρούν οι τράπεζες, επιχειρώντας να βάλουν «φρένο» στην περαιτέρω εισροή μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους και για το σκοπό αυτό αλλάζουν τους μηχανισμούς αποπληρωμής τους, δίνοντας κίνητρα στους «συνεπείς κόκκινους» δανειολήπτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με δεδομένο το στενό «μαρκάρισμα» που ασκεί ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν ξεμπερδέψει με τα κόκκινα δάνεια μέχρι τα τέλη του 2019, οι τράπεζες προχωρούν σε αναγκαστικές ρυθμίσεις, με γνώμονα το μοντέλο εξόφλησης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος το σύστημα «Split Balance». Με αυτό, το δάνειο σπάει στα δύο, με το απλήρωτο μέρος να μειώνεται βάσει της συνέπειας στην αποπληρωμή του πρώτου.
Ωστόσο, τα πράγματα, φαίνεται πως αλλάζουν και πλέον απαιτούνται δραστικότερες ρυθμίσεις, μιας και η πίεση των Θεσμών αυξάνεται κατακόρυφα. Με δεδομένο το «πρεσάρισμα», λοιπόν, επιστρατεύεται το «ιρλανδικό μοντέλο», το «Split Freeze».
Με αυτό το σύστημα, στο εξής, το δάνειο πάλι θα σπάει στα δύο, με τη μόνη διαφορά ότι το δεύτερο κομμάτι του, όχι μόνο θα «παγώνει», αλλά, ταυτόχρονα, θα «κουρεύεται» σε ποσοστό ανάλογο της συνέπειας που επιδεικνύει ο δανειολήπτης.
Βεβαίως, για να ισχύει το νέο μοντέλο, θα πρέπει να υιοθετηθεί από το ελληνικό σύστημα και το Δίκαιο.
Επί της ουσίας, το ιρλανδικό μοντέλο βασίζεται στην αποπληρωμή του βιώσιμου μέρους το δανείου, με γνώμονα την εισοδηματική ικανότητα και μόνον του δανειολήπτη. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, μη βιώσιμο μέρος του, αυτό θα παραμένει «παγωμένο» επ’ αόριστον, και θα «κουρεύεται» ανάλογα με την καλή πίστη του δανειολήπτη.
Με το δεδομένο αυτό, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση των οφειλετών, ενώ, ταυτόχρονα, οι τράπεζες προσδοκούν πως θα δουν στα ταμεία τους εισροή «ζεστού» χρήματος, από τα εξυπηρετούμενα και συνεπώς βιώσιμα δάνεια όλων των δανειοληπτών.
Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς παραμένει σε ισχύ μέχρι και το τέλος του 2018.
Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι θα υπάρξει παράταση και πέραν του χρονικού αυτού ορίου, αν και επαναλαμβάνονται σε κάθε δυνατή ευκαιρία, εντούτοις φαίνονται να «σκοντάφτουν» στις απαιτήσεις των Θεσμών που ζητούν επιτακτικά να ρυθμιστεί το σύνολο των κόκκινων δανείων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως εάν δεν υπάρξει νέα κυβερνητική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας για το διάστημα πέραν του 2018, τότε δεν αποκλείεται οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
πηγη- newsbomb.gr/