Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την “καταγωγή” των γαλάζιων ματιών

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent, νέες μελέτες επιβεβαιώνουν προηγούμενες, οι οποίες είχαν αποκαλύψει τις γονιδιακές ρίζες των γαλάζιων ματιών.

-Advertisement-

Οι αρχαιότερες γνωστές μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα των ματιών και οδήγησαν στα γαλανά μάτια πιθανώς έλαβαν χώρα πριν από περίπου οκτώ χιλιάδες χρόνια σε ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πιστεύεται πως όλοι οι σημερινοί γαλανομάτηδες είναι απόγονοι εκείνων των πρώτων γαλανομάτηδων. Οι ειδικοί εικάζουν ότι οι γαλανομάτηδες θεωρήθηκαν ιδιαίτερα… σέξι επιτρέποντας έτσι την εξάπλωση τους.

Ο γαλάζιος γονιδιακός χάρτης

- Advertisement -

Η γενετική του χρώματος των ματιών είναι περίπλοκη και ως σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 εμπλεκόμενα γονίδια. Το σημαντικότερο εκτιμάται πως είναι το γονίδιο OCA2, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή της μελανίνης. Η χρωστική αυτή ουσία δίνει χρώμα στα μαλλιά και στo δέρμα, υπάρχει όμως και στην ίριδα του ματιού και ευθύνεται για την απόχρωση των καφέ και μαύρων ματιών.

Ο πρώτος;

-Advertisement-
=Advertisement=

Μπορεί οι ειδικοί να εικάζουν ότι οι πρώτοι γαλανομάτηδες εμφανίστηκαν στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ο αρχαιότερος άνθρωπος που γνωρίζουμε ότι διέθετε γαλάζια μάτια ήταν ευρωπαίος.

Η αποκωδικοποίηση του DNA του σκελετού ενός άνδρα που ζούσε πριν από περίπου επτά χιλιάδες έτη στην Ισπανία αποκάλυψε ανάμεσα στα άλλα και το χρώμα των ματιών του, που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν γαλανά.

Είναι ο αρχαιότερος ως σήμερα γαλανομάτης κάτοικος της Ευρώπης που γνωρίζουμε. Ο άνδρας ζούσε στο σπήλαιο «Λα Μπράνα» της Βορειοδυτικής Ισπανίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, είχε ηλικία 30-35 ετών και ύψος περίπου 1.70 μέτρα.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, όμως, είναι οι χρωματικές αντιθέσεις του. Ο άνδρας αυτός ήταν ιδιαίτερα σκουρόχρωμος σε δέρμα και μαλλιά, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στην επικράτηση της αφρικανικής γονιδιακής κληρονομιάς του. Τα μάτια του όμως ήταν γαλανά δημιουργώντας μια εντυπωσιακή αντίθεση.

Πηγή: in.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *