Η τρίτη αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 13:15 στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ νωρίτερα θα τον υποδεχτεί ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist, με ομιλητές επίσης τον Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ , τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Λίγες ώρες πριν την άφιξη του στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018. Ο πρόεδρος του Eurogroup έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”. «Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» δήλωσε ο Νταϊσελμπλούμ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.
“Στο τέλος του προγράμματος, όπως αποφασίσαμε τον περσινό Μάιο, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως έχουμε αποφασίσει” σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το θέμα του χρέους.
“Η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τα χρόνια και δομικά προβλήματα ήταν ένας από τους κρίσιμους παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση” τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Πηγή: thetoc.gr