Η πιτσαρία Akropolis, απέναντι από το νοσοκομείο Calderon Guardia στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, φημιζόταν για το φτηνό και νόστιμο φαγητό της, αλλά και τη φυσιογνωμία του Ελληνα ιδιοκτήτη της που δούλευε ακάματα, με φόντο μια μεγάλη φωτογραφία του Παρθενώνα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας, όμως, εκεί σφραγίζονταν συμφωνίες για αγοραπωλησίες ανθρώπινων οργάνων.
Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει στην Κόστα Ρίκα μια από τις πιο σημαντικές δίκες των τελευταίων ετών. Μεταξύ των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας νεφρών βρίσκεται και ο Ελληνας Δ.Κ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Συνολικά 25 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν – μεταξύ των οποίων και 14 άτομα που πληρώθηκαν από 5.000 έως 18.000 δολάρια για να πουλήσουν τα νεφρά τους. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές που μπορεί να τους οδηγήσουν στη φυλακή για περισσότερα από δέκα χρόνια.
«Την περίοδο 2009-2010, ο Δ.Κ. κατηγορείται ότι έβρισκε ξένους ασθενείς –κυρίως Ελληνες– που χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Επειτα στρατολογούσε φτωχούς ανθρώπους που έδιναν τα νεφρά τους επ’ αμοιβή και τους έφερνε σε επαφή με τους γιατρούς. Ηταν ένας μεσάζοντας», είχε δηλώσει το 2014 σε έρευνα της «Κ» για την υπόθεση ο εισαγγελέας Ελίας Ντομίνγκο Καράνζα Μαξέρα, σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να είχε στο κύκλωμα ο Ελληνας μετανάστης.
Ο Κοσταρικανός εισαγγελέας επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι τουλάχιστον τρεις Ελληνες ταξίδεψαν στο Σαν Χοσέ και υποβλήθηκαν σε παράνομη μεταμόσχευση νεφρού. Ωστόσο δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες για τα ποσά που είχαν πληρώσει ή τη μετέπειτα κατάσταση της υγείας τους, καθώς η υπόθεση βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της προδικασίας. Οι περισσότεροι πελάτες του κυκλώματος προέρχονταν από το Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των κοσταρικανών αρχών 12 δότες αντιμετώπισαν οργανική ανεπάρκεια μετά τις επεμβάσεις. Ηλικιωμένος Αμερικανός ασθενής που φέρεται να χειρουργήθηκε από το κύκλωμα, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του παρουσίασε επιπλοκές και πέθανε.
Η σύλληψη
Το πρωινό της 10ης Οκτωβρίου 2013 τέσσερις αστυνομικοί εισέβαλαν στην πιτσαρία Akropolis και φόρεσαν χειροπέδες στον Δ.Κ. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις τεσσάρων γιατρών με πρώτη, τον Ιούνιο του ιδίου έτους, αυτή του Φρανσίσκο Μόρα Πάλμα, επικεφαλής της νεφρολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Calderon Guardia. Ο Πάλμα φέρεται να λειτουργούσε ως εγκέφαλος του κυκλώματος και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού πλήρωσε εγγύηση 200.000 δολαρίων.
Ολα αυτά τα χρόνια ο Δ.Κ. παραμένει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και οποιαδήποτε συναναστροφή με μάρτυρες της υπόθεσης. Ο Κόνορ Γκόλντεν, εκδότης της τοπικής αγγλόφωνης εφημερίδας «A.M. Costa Rica», λέει στην «Κ» ότι μέχρι σήμερα η πιτσαρία παραμένει κλειστή.
Ο 60χρονος Δ.Κ. κατάγεται από τον Πειραιά και μετανάστευσε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παντρεύτηκε εκεί και απέκτησε την κοσταρικανή υπηκοότητα. Προτού ανοίξει την πιτσαρία υπήρξε συνεταίρος σε εστιατόριο στο Σαν Χοσέ. Σύμφωνα με τις κοσταρικανές αρχές έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Σε παλιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, ο δικηγόρος του Ελληνα μετανάστη, Χεσούς Ζιλμπέρτο Κορέγια Κεσάδα, υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν είχε λάβει χρήματα ως προμήθεια για τις μεταμοσχεύσεις. Οπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος στο ίδιο δημοσίευμα, ο ρόλος του Δ.Κ. περιορίστηκε στο να συστήσει έναν συγγενή του που χρειαζόταν μόσχευμα στους γιατρούς, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις επεμβάσεις. Ενας 38χρονος, άνεργος Κοσταρικανός, φέρεται να προσέφερε στη συγκεκριμένη περίπτωση το νεφρό του με αντίτιμο 5.500 δολάρια. Μάλιστα, μετά τη συναλλαγή ο δότης σύστησε στο κύκλωμα και τον αδερφό του.