Βρυχάται η μια πλευρά, βρυχάται και η άλλη. Και ο πλανήτης παρακολουθεί τα παιχνίδια εξουσίας και την επίδειξη δύναμης από τις δυο πλευράς της κορεατικής χερσονήσου.
Το νέο επεισόδιο γράφτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (29.08.2017) όταν η Βόρεια Κορέα έκανε ακόμη μια πυραυλική δοκιμή. Μόνο που αυτή τη φορά το… παράκανε, με τον βαλλιστικό πύραυλο να περνά πάνω από την Ιαπωνία, να «σπάει» στον αέρα και τα κομμάτια του να πέφτουν στα ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο, στον Ειρηνικό.
Τραμπ: Μήνυμα ελήφθη!
Εκείνο που περίμεναν όλοι ήταν η πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ και ειδικά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και όταν ήρθε, ήρθαν ιδιαίτερα σκληρή! Ο Αμεριανός πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι!
«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει ο Τραμπ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο Τραμπ.
Να συμμορφωθεί κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Και τόνισε πως αυτή τη θέση θα στηρίξει η Μόσχα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κονσταντίν Κόσατσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, που διεμήνυσε πως η απειλή της Βόρειας Κορέας να επιτεθεί στο Γουάμ (αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό) δεν είναι παραπλανητική.
«Δυστυχώς η Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι οι απειλές της εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουάμ δεν είναι παραπλανητικές. Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει «το αδιέξοδο» γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook.
«Για ό,τι γίνει φταίει ο Τραμπ!»
Η Ιαπωνία δεν επιχείρησε να ρίξει τους πυραύλους αλλά ζήτησε, μαζί με τις ΗΠΑ, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία προγραμματίστηκε για το απόγευμα.
Εν αναμονή της συνεδρίασης, ο πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ θεώρησε καλό να… προκαλέσει ξανά και να πει ότι η Βόρεια Κορέα δεν φταίει, πως αμύνεται και πως για ότ,ι καταστροφικό γίνει, θα φταίει ο… Τραμπ!
Ο Χαν Τάε Σονγκ, χωρίς να αναφερθεί στη νέα βαλλιστική δοκιμή, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη πως κατά τη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης».
Γι’ αυτό και θεωρεί πως η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη. Και όλα αυτά γιατί ΗΠΑ και Νότια Κορέα κάνουν κοινά γυμνάσια.
«Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την εχθρική τους πρόθεση απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ξεκινώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (…) η χώρα μου έχει κάθε λόγο να απαντά με σκληρά αντίμετρα, ασκώντας το δικαίωμά της στην άμυνα», επεσήμανε το Χαν στη διάρκεια της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό», κατέληξε.
«Θα καταστρέψουμε τον Κιμ» – Επίδειξη δύναμης από τη Σεούλ
Λίγες ώρες μετά τη νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας, με εντολή του προέδρου Moon Jae-in, τέσσερα μαχητικά F15 έριξαν οκτώ βόμβες πολλαπλών χρήσεων MK84, σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα των δυο κρατών της χερσονήσου, στην περιοχή Taebaek.
Στόχος της άσκησης να σταλεί μήνυμα πως η Νότια Κορέα έχει τη στρατιωτική ικανότητα και η βούληση να «τιμωρήσει» τη Βόρεια Κορέα.
Σε video μάλιστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο συνταγματάρχης του Νοτιοκορεατικού στρατού Lee Kuk-no απειλεί τη Βόρεια Κορέα, πως αν συνεχίσει να απειλεί τη Σεούλ, θα «εξαφανίσει» την ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ. «Αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει την ασφάλεια του νοτιοκορεατικού λαού και την αμερικανο-νοτιοκορεατική συμμαχία, με τα πυρηνικά της όπλα και τους πυραύλους της, οι αεροπορικές μας δυνάμεις θα εξαφανίσουν την ηγεσία της Βόρειας Κορέας με τις ισχυρές δυνάμεις της«.
Ακολούθησε ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την οποία η Σεούλ είναι απόλυτα έτοιμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον Βορρά! «Καταδικάζουμε σθεναρά άλλη μια πρόκληση της Βόρειας Κορέας, παρά το ισχυρό μήνυμα που εστάλη από το ψήφισμα της διεθνούς κοινότητας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα και θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια του Έθνους μας», ανέφερε το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Yonhap.
Σχεδόν συγχρόνως, η Νότια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα video από δική της πυραυλική δοκιμή, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Λίγο αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος της χώρας επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου μίλησε με τον Αμερικανό ομόλόγο του, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ο Αμερικανός στρατηγός τόνισε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική του προέδρου Μουν όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα και την απάντηση της Σεούλ στη δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
ΗΠΑ και Ιαπωνία ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».
Ξημέρωμα τρόμου με σειρήνες και εντολή εκκένωσης
Ήταν 05:57 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να… «πατήσει» το κουμπί για την εκτόξευση πυραύλου.
Η εκτόξευση έγινε από το Σουνάν, κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.
Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.
Ο πύραυλος, αφού έσπασε σε τρία κομμάτια, έπεσε τελικά στη θαλάσσια περιοχή του νησιού Χοκάιντο. Όλα τα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν 1.180 χιλιόμετρα μακριά από το νησί.
Στην Ιαπωνία σήμανε συναγερμός. Ακούστηκαν οι σειρήνες, ταράζοντας τους πολίτες, οι οποίοι έλαβαν και μηνύματα στο κινητό τους από τις αρχές πως θα έπρεπε να βρουν καταφύγιο σε υπόγεια ή ασφαλή κτίρια!
Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009. Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.
πηγη-newsit.gr