Αναταράξεις χωρίς τέλος στον χώρο της παιδείας. Μετά τις αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος” για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου επί Χούντας για το ποσό των 3200 δραχμών και την κλήρωση για την επιλογή σημαιοφόρων ο κ. Γαβρόγλου ανατρέπει για ακόμα μία φορά τον προγραμματισμό χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους , καθώς δήλωσε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα καταργηθούν σε πέντε και όχι σε τρία χρόνια όπως έλεγε μέχρι πρόσφατα.
Αυτή τη φορά ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε ότι η κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος θα γίνει σε πέντε χρόνια προαναγγέλλοντας ένα μικτό σύστημα εξετάσεων για τα πρώτα τρία χρόνια. «Ένα ποσοστό το απολυτήριο, ένα ποσοστό τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα» είπε αυτή τη φορά ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος σε άλλη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αυτήν την εβδομάδα απέφυγε να μιλήσει με χρόνια αλλά αρκέστηκε στη γενικόλογη διατύπωση ότι «πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι το απολύτως αντιπαιδαγωγικό σύστημα των εισαγωγικών να γίνει σύντομα παρελθόν».
Έσπευσε, δε, να συμπληρώσει ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν».
“Δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο και δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς εξετάσεις” είπε αυτή τη φορά ο υπουργός Παιδείας στην ΕΡΤ , ενώ τόνισε: “Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπαίνει κανείς με το βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου. Το πρώτο έτος στα ΑΕΙ να είναι έτους που θα προσανατολίζει τους φοιτητές που θέλουν να πάνε.Σήμερα μπαίνει στο Φυσικό τμήμα και δεν μπορείς να κάνεις μετεγγραφή στο Μαθηματικό, δε σας λέω στη Φιλοσοφία.Πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσουμε το αδιάβλητο. Όταν λέμε εάν η ελληνική κοινωνία θέλει Λύκειο σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να δεχθεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα παίξουν ένα ρόλο με την αυστηρότητα που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί. Άρα έξω από τα σχολεία όλοι αυτοί που με το δάχτυλο πάνε και λένε στους εκπαιδευτικούς πως να κάνουν τη δουλειά τους.Είναι ένα θέμα να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε ένα κόσμο για το τι σημαίνει αξιόπιστο απολυτήριο.
Να σας πως ένα παράδειγμα και να δούμε αν λειτουργήσει κάπως έτσι:Μπορούν τις διορθώσεις των γραπτών των μαθητών να μη τις κάνουν οι καθηγητές του ίδιου σχολείου αλλά οι καθηγητές που είναι στο παραδίπλα σχολείο. Στην αρχή για μια τριετία θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα: Ένα ποσοστό το απολυτήριο ένα τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα.
Είναι εντελώς ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό καθεστώς να είναι παρελθόν.Το Σεπτέμβριο οι μαθητές θα γνωρίζουν το νέο σύστημα”.
Τον περασμένο Μαίο πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας είχε πει τις Πανελλαδικές: «Σχεδιάζουμε ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών, μια διαδικασία που δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αδιάβλητη, ίσως το πιο αδιάβλητο που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, αλλά που είναι εξαντλητική και απάνθρωπη. Η αναβάθμιση σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες, ενώ το απολυτήριο θα καθορίζει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια».Ο κ. Γαβρόγλου είχε αναφερθεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ως ¨αδιάβλητο αλλά όχι αξιόπιστο σύστημα”.
Τα μπρος-πίσω του υπουργού Παιδείας καυτηρίασε με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας και ανευθυνότητας».
«Παίζει με τα νευρά μαθητών και γονέων» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας ότι «με κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξεφύγει από το προσωπικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται».
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Ο κ. Γαβρόγλου με ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας και ανευθυνότητας, παίζει με τα νεύρα μαθητών και γονιών. Το κάνει για να ξεπεράσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το “σκανδαλάκι”, όπως ο ίδιος λέει, με την εξαγορά της θητείας του από τη χούντα. Αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να βάλει σε λοταρία την ανάδειξη σημαιοφόρων.
Ανακοινώνει πως θα καταργήσουν τις Πανελλαδικές εξετάσεις την μια σε τρία χρόνια και την άλλη σε πέντε. Τότε, δηλαδή, που θα είναι στην Αντιπολίτευση. Με κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξεφύγει από το προσωπικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται».
Πηγή: Protothema.gr