Ένας άνδρας έχασε την ζωή του και ένας τραυματίστηκε από την κατάρρευση οροφής κτιρίου, στην χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού της Πάτρας.
Ο άτυχος άνδρας, αλλοδαπός, αλγερινής υπηκοότητας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο, διότι είχε βρει τρόπο, προκειμένου να φορτίσει την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου του.
Όμως, λίγη ώρα πριν φύγει, όπως είπαν φίλοι του στους πυροσβέστες που ερεύνησαν τον χώρο, σημειώθηκε η κατάρρευση, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την οροφή.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το πώς και γιατί, ένα κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο από το 2008, αφέθηκε να καταρρέει με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος από την οριστική κατάρρευση της σκεπής του.
Από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε χθες το απόγευμα, σαν «χάρτινος» πύργος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας, σκοτώνοντας έναν νεαρό Αλγερινό και τραυματίζοντας σοβαρά άλλον έναν. Από το 2015, μάλιστα, το κτίριο είχε πάρει κλήση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας τη χθεσινή τραγωδία.
Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο το κτίριο ήταν εκτός λειτουργίας για αρκετό καιρό ενώ χρησιμοποιούταν ως κρατητήρια του λιμενικού. Μετά την μεταφορά του λιμανιού το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο ωστόσο μετανάστες είχαν βρει τον τρόπο να φορτίζουν τα κινητά τους μέσα σε αυτό.
Μόλις χθες το πρωί είχε παρθεί απόφαση για κατεδάφιση του κτιρίου μιας και είχε κριθεί επικίνδυνο, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.
Πρόκειται για μία κατάσταση που ήταν γνωστή σε όλους, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες» δήλωσε ο κ. Κοντοές και συμπλήρωσε: «Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο. Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει».