Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη – Ποιοι μετακινούνται – Κατρούγκαλος στη θέση Σκουρλέτη – Υπουργοποιούνται Βίτσας και Αμανατίδης – Εκτός η Τασία Χριστοδουλοπούλου – Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ο εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης – Και ο Παύλος Χαϊκάλης στο υπουργείο Εργασίας
Αργότερα απόψε αναμένεται να ορκιστούν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, καθώς ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.
Συνολικά οκτώ είναι οι υπουργοί που θα μετακινηθούν, δηλαδή θα παραμείνουν στην κυβέρνηση αλλά θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος απομακρύνεται από το υπουργικό συμβούλιο θα μετακινηθεί ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Υπουργός Εργασίας στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη διορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναπληρωτής του αναλαμβάνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη.
Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά πληροφορίες, θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναμένεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Νίκου Χουντή.
Τη θέση της κυρίας Βαλαβάνη καταλαμβάνει ο συνδικαλιστής εφοριακός Τρύφωνας Αλεξιάδης ο οποίος τοποθετείται αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, για τις θέσεις του Νίκου Χουντή που μετακινείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ανέλαβε την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη και Σίας Αναγνωστοπούλου. Ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, ψήφισε «Ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και με την είσοδό του στην κυβέρνηση -τρόπον τινά- θα επιβραβευθεί για την στάση του.
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «κλειδώνει» ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος παίρνει τη θέση του διαφωνήσαντα με το νέο μνημόνιο Κώστα Ήσυχου. Μέχρι χθες για το υπουργείο Άμυνας ακουγόταν ο Γιώργος Βαρεμένος που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο τον οποίο και συνόδευσε στο ταξίδι του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ.
Στην θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει ο Θοδωρής Δρίτσας.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί με δελτίο Τύπου, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα γίνουν οι γνωστές τελετές παράδοσης-παραλαβής.
Ποιοι μένουν εκτός
Στη νέα κυβέρνηση δεν θα μετέχουν κατ’ απόλυτη βεβαιότητα τα επιφανή στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, ήτοι οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.
Εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμέεται να τεθεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρμόδια για τη μετανάστευση, το χαρτοφυλάκιο της οποίας προβλέπεται να μεταφερθεί στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξεως Γιάννη Πανούση.
Μία από τις εμπλοκές για τη σύνθεση του νέου σχήματος, ήταν η δυστοκία στην εξεύρεση του διαδόχου του κ. Στρατούλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν τη θέση στελέχη όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και Σάββας Ρομπόλης, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος).
Ποια ονόματα ακούγονται
Στο πλαίσιο αναζήτησης «αριστερόστροφων» στελεχών είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί και η πιο νέα σε ηλικία βουλευτής, η 27χρονη Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.
Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας τίθεται υπό αμφισβήτηση αφού πλέον ακούγεται έντονα ότι στη θέση του κ. Ήσυχου θα πάει ο κ. Βίτσας.
Στην κυβέρνηση δεν θα συμπεριληφθεί τελικώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος παραμένει στην ευρωβουλή.
Ακούγονται επίσης πολλά ονόματα δραστήριων βουλευτών. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Νίκος Φίλης (ειδικά αν γίνει αναδόμηση του επικοινωνιακού επιτελείου).
http://www.protothema.gr/