Αγωγή για τον κλεμμένο θησαυρό του νεκρού Αρμένη καθηγητή

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Στα χέρια του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση βρίσκεται η δικογραφία για την εξαφάνιση μικρών θησαυρών μέσα από θυρίδες της Εθνικής Τράπεζας, στο υποκατάστημα της οδού Ίωνος Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη. 

-Advertisement-

Η έρευνα του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, και τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών που είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν τρία χρόνια.

Μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζεται στο voria.gr περισσότεροι από 10 ιδιοκτήτες θυρίδων έχουν υποβάλει μηνύσεις, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπαιτίων, ενώ έχουν καταθέσει και αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα χαμένα τους περιουσιακά στοιχεία.

Απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις, όμως, ξεχωρίζει μια κλοπή θυρίδας, επειδή φέρεται ως η μοναδική με καταγεγραμμένο περιεχόμενο. Αφορά υπόθεση με τη διαθήκη Αρμένιου καθηγητή του ΑΠΘ, που απεβίωσε το 2009, σε ηλικία 75 ετών.

- Advertisement -

Δωρεά σε ιδρύματα

Ο εκλιπών δεν είχε πλησιέστερους συγγενείς και με διαθήκη άφησε όλη την περιουσία του σε κοινωφελή ιδρύματα της αρμενικής κοινότητας ενώ όρισε ως εκτελεστές τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και δύο δικηγόρους. Το 2010, η τετραμελής επιτροπή μετέβη στο θησαυροφυλάκιο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος έτσι ώστε να γίνει απογραφή στο περιεχόμενο της θυρίδας που αποτελούσε κληρονομιαία περιουσία του καθηγητή.

Καταμετρήθηκαν 1.305 χρυσές λίρες Αγγλίας, 3.196 δολάρια ΗΠΑ και διάφορα τιμαλφή που μεταφέρθηκαν από το σπίτι του αποθανόντος, ενώ τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν πάλι πίσω στη θυρίδα, παρουσία εκπροσώπων της τράπεζας, τον Οκτώβριο 2010. Από τότε κανένας απ’ αυτούς δεν επισκέφτηκε το συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Την άνοιξη του 2015, οι εκτελεστές της διαθήκης μετέβησαν στο θησαυροφυλάκιο για να προβούν σε νέα εκτίμηση αλλά η τράπεζα δεν επέτρεψε την πρόσβαση στη θυρίδα μέχρι να εξοφληθούν οι φόροι κληρονομιάς, που αναλογούσαν στα φυλασσόμενα, καθώς και όλα τα οφειλόμενα μισθώματα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Κενή θυρίδα

Μετά την εξόφληση, τον Μάρτιο 2016, και οι τέσσερις επισκέφτηκαν τη θυρίδα για να πάρουν τα δολάρια προκειμένου να τα καταθέσουν στο λογαριασμό της κληρονομιάς αλλά κατά το άνοιγμα της θυρίδας, παρουσία των αρμοδίων τραπεζικών υπαλλήλων, διαπιστώθηκε ότι είχε αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το περιεχόμενο. Βρέθηκαν μόνο κάτι κουτάκια με χάντρες, σκουλαρίκια και κομπολόγια και άλλα μικροαντικείμενα.

«Μόλις ανοίχτηκε η θυρίδα και έγινε αντιληπτή η αφαίρεση του περιεχομένου της, υποστήκαμε ισχυρό σοκ. Αρχίσαμε με απλανές βλέμμα να ερευνούμε ξανά και ξανά το κενό ερμάριο της θυρίδας, μονολογούσαμε, φωνάζαμε και προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία από εμάς κινδύνευσε να χάσει τις αισθήσεις του», αναφέρεται στην αγωγή των τεσσάρων εκτελεστών κατά της «Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.».

Στις 7 Μαρτίου 2016, όταν αποκαλύφθηκε η κλοπή, η αξία των αφαιρεθέντων ανερχόταν σε συνολικά 402.130 ευρώ.

Η αγωγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο εκ των εκτελεστών της διαθήκης, δικηγόρος Αλέξανδρος Καψάλης ανέφερε στη Voria.gr τα εξής: «Η υπόθεση αυτή έχει δύο ιδιαιτερότητες: Η μία είναι ότι έχει απογραφεί το περιεχόμενό της και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τι υπήρχε μέσα στη θυρίδα. Η άλλη είναι ότι η τράπεζα εκ του νόμου δεν μπορούσε να επιτρέψει την πρόσβαση στη θυρίδα αν δεν είχαν πληρωθεί πρώτα οι φόροι. Δηλαδή η τράπεζα λειτουργούσε ως μεσεγγυούχος και είχε υποχρέωση φύλαξης των πραγμάτων, τα οποία οι υπάλληλοί της γνώριζαν ποια είναι».

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *