Δεν δίνει πρόσθετο ELA ο Ντράγκι στις τράπεζες-Παρατείνεται η τραπεζική αργία

Lamianow.gr
4 Min Read

Θα δώσει σήμερα ρευστότητα ο Ντραγκι, ή όχι; Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου θα αποφασίσει εάν θα χορηγήσει με περαιτέρω ρευστότητα τις ελληνικές τράπζες. Αν και το Reuters δίνει ένα περιθώρια μίας… καλής χειρονομίας σήμερα από τον Μάριο Ντράγκι, πηγές του Bloomberg και των Financial Times αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ELA σήμερα.

Η χθεσινοβραδινή έγκριση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας διάσωσης θα μπορούσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες ακόμα και σήμερα, που θα σηματοδοτήσει το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και την επιστροφή κάποιας ομαλότητας στην πληγείσα οικονομία της, σημειώνει το Reuters.

Κάνοντας μια… συμβολική χειρονομία, η EKT θα μπορούσε να αυξήσει λοιπόν σήμερα τον ELA, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Όμως, η αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι καθόλου βέβαια, τονίζεται και αν υπάρξει θα είναι μέτρια. Οι αναλήψεις μετρητών αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες, τουλάχιστον έως ότου περάσει το πακέτο διάσωσης και οι τράπεζες λάβουν τουλάχιστον μερικά από τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ανθρωποι με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι η αύξηση του ELA εξαρτάται τόσο από την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και από την προσωρινή γέφυρα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης 7 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα καταβάλει τυα 3,5 δισ. Ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

«Το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε απ’ την ΕΚΤ είναι να απαντήσει στη θετική ψήφο χθες του ελληνικού κοινοβουλίου με μία αύξηση του ορίου του ELA», αναφέρει η BNP Paribas.

«Εκτιμώ ότι θα αυξηθεί είτε σήμερα είτε την Παρασκευή ο ELA. Αλλά θα γίνει σταδιακά και πάντα σε συνάρτηση με την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνει η Credit Agricole.

«Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να υπαινιχθεί μία άρση του ορίου του ELΑ όταν οι όροι που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα και τους δανειστές της να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, πληρούνται», σημειώνει ηNatixis.

Bloomberg – Financial Times

Aπό την άλλη μεριά, το ρεπορτάζ του Bloomberg σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίασή της να μην αυξήσει το ποσό του ELA που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με τις οποίες το ποσό του έκακτου μηχανισμού ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνει αμετάβλητο στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται δύο πηγές, η ΕΚΤ διστάζει να αυξήσει το όριο του ELA πάνω από τα 89 δισ. ευρώ χωρίς την ισχυρή διαβεβαίωση ότι η Αθήνα θα πληρώσει τη δόση των 3,5 δισ ευρώ τη Δευτέρα.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα οι ηγέτες της Ευρωζώνης να βρουν λύση για μία ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η δόση προς την ΕΚΤ αλλά και τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει μία τέτοια συμφωνία είναι η Παρασκευή.

Αξίζει να σημεώσουμε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από την ΕΚΤ 1,5 δισ. ευρώ.

Παρατείνεται η τραπεζική αργία

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και αύριο 17 Ιουλίου.

 

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/reuters-pithani-mia-sumboliki-xeironomia-simera-apo-tin-ekt

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.