Ερωτηθείς αν η συζήτηση για την αγορά των πυραύλων Patriot και τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια προκαλούν ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Γιοχάνις είπε στους δημοσιογράφους ότι «Πρώτα θα πρέπει να δούμε για πού προορίζονται αυτές οι αγορές. Δεν προετοιμαζόμαστε για να επιτεθούμε σε κανέναν.
Προετοιμαζόμαστε…για να επωφεληθεί ο στρατός μας από σύγχρονες, αποτελεσματικές λειτουργίες. Προορίζονται για την προστασία μας, για την εγγύηση της ασφάλειας των Ρουμάνων».
Αναφορικά με το αν οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Ρωσία, ο Γιοχάνις απάντησε «Φυσικά και θα μπορούσαν και θεωρώ ότι το κάνουν».
Η Ρωσία, η οποία με την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 προκάλεσε ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ από το ανατολικό μπλοκ, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, έχει δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ απειλεί την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη με το να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και με το να επιδίδεται σε παιγνίδια πολέμου.
Η τελική απόφαση της Ρουμανίας για την αγορά των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, με κυριότερους εργολάβους της εταιρείες Raytheon Co και Lockheed Martin Corp, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πιθανή πώληση επτά αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot αξίας 3,9 δισ δολαρίων στη Ρουμανία.
Η Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004 και της ΕΕ από το 2007, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 2% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά.