Ο Αλβανός αρχηγός «Τζίμης ή Θείος», ο υπαρχηγός το «Βουνό-Κούτσικος», ο Κολομβιανός «Μάγειρας-Χημικός», ο ενδιάμεσος από τη Βενεζουέλα «Παππούς, Γέρος, Πατάτας», η Κολομβιανή «Πατριώτισσα ή Κυρά», ο άλλος Έλληνας αρχηγός «Κοντός ή Μπασκετμπολίστας», ήταν μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης εμποτισμένη σε… χαρτόνια διαφημιστικών φυλλαδίων και ημερολογίων.
Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο τα καρτέλ της Βολιβίας εισήγαγαν σε Ελλάδα (Αθήνα, Επισκοπή Ρεθύμνου, Δράμια Χανίων) μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο υποομάδες, ενώ είχε φέρει στην Ελλάδα έναν 62χρονο από την Κολομβία με το προσωνύμιο «Μάγειρας-Χημικός», ο οποίος με ειδική χημική επεξεργασία θα προέβαινε στην εξαγωγή της κοκαΐνης υψηλής καθαρότητας από τα εμποτισμένα χαρτόνια. Συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ άλλα 14 κατηγορούνται μεταξύ των οποίων και 3 έγκλειστοι φυλακών.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο συνομιλιών των μελών του κυκλώματος που είχαν ένα δικό τους κωδικοποιημένο «γλωσσάρι». Όταν ήθελαν να στείλουν έναν αριθμό το έκαναν με γράμματα, που δεν αντιστοιχούσαν στους συγκεκριμένους αριθμούς, και αντίστροφα.
Πρώτη υποομάδα και «κωδικοί»
Η 1η υποομάδα, αριθμούσε 17 μέλη. Αρχηγός της ήταν ένας 44χρονος από την Αλβανία με τα προσωνύμια «Τζίμης, Θείος, Γκριζομάλλης, Χοντρός», ο οποίος είχε συλληφθεί στις 20 Νοεμβρίου 2008 για υποθέσεις ναρκωτικών, είχε αποφυλακιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2012 με περιοριστικούς όρους. Στις 25 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε ισόβια για υπόθεση ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και στις 9 Απριλίου 2014 παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και εξαφανίστηκε.
Υπαρχηγός του ήταν ένας 35χρονος συμπατριώτης του με τα προσωνύμια «Σάντρι, Βουνό, Κούτσικος, Χοντρούλης». Ένας 61χρονος από τη Βενεζουέλα με τα προσωνύμια «Πέπε, Λούκας, Παππούς, Γέρος, Πατάτας» ήταν αυτός που ερχόταν σε επαφή με τα καρτέλ της Βολιβίας για την προμήθεια ναρκωτικών. Ένας 58χρονος Κρητικός ήταν «αποθηκάριος» και διατηρούσε τις αποθήκες των ναρκωτικών στην Επισκοπή Ρεθύμνου και Δράμια Χανίων. Μία 53χρονη Κολομβιανή, με τα προσωνύμια «Πατριώτισσα ή Κυρά» ήταν εκείνη που είχε διασυνδέσεις με εμπόρους ναρκωτικών σε Ισπανία και Ολλανδία.
Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.
2η υποομάδα
Αρχηγός της 2ης υποομάδας, που αριθμούσε επτά μέλη, ήταν ένας 60χρονος Έλληνας που είχε καταστήματα στο Κορωπί και τον φώναζαν «Κοντό, Μπασκετμπολίστα ή μαγαζάτορα». Αυτή η ομάδα ασχολούταν με την προμήθεια ναρκωτικών από την Δυτική Ευρώπη και Ισπανία, είχε την διαχείριση των εσόδων από την πώληση, ενώ είχε διασυνδέσεις με τα καρτέλ της Βολιβίας.
Κατασχέθηκαν 44 χαρτόνια διαστάσεων 27,5 cm x 40.5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη, 9 πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια διαστάσεων 41,5 cm Χ 29,5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη. Μετά την κατάλληλη διαδικασία επεξεργασίας και προσμίξεων, η ποσότητα της κοκαΐνης θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά. Κατασχέθηκαν επίσης πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του Ο.Π.Α.Π., δύο πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM, και επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.
Διερευνώνται 229 πράξεις διακίνησης ναρκωτικών στο επίπεδο της προμήθειας και αγοράς, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν στις περιοχές Επισκοπή Ρέθυμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα τρεις χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για την μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού σε μορφή κατάλληλη, προκειμένου να διοχετευτεί στη συνέχεια στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών.
Ταξίδια στη Βολιβία
Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατείχαν σημαντικές διασυνδέσεις με μέλη καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν απευθείας από χώρες πρωτογενούς παραγωγής (Βολιβία), μετά από επιτόπια μετάβαση των μελών της εκεί.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον 5 κιλών και 300 γραμμαρίων σε μη ανιχνεύσιμη μορφή (χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη), προέβη στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη. Ακολούθως, ο 61χρονος, στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας (43χρονο και 62χρονο), με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.
Η αποστολή της κοκαΐνης, υπό την ανωτέρω μορφή, αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά της, ενώ παράλληλα παρείχε τη δυνατότητα νόθευσης, λόγω υψηλής καθαρότητας, αποδίδοντας έτσι περισσότερα κέρδη στην οργάνωση.
Πηγή: thetoc.gr