Μέγαρο Μαξίμου: «Μείζον εθνικό ζήτημα η παραγωγική ανασυγκρότηση»

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
5 Min Read

Με το στοίχημα της ανάπτυξης να παραμένει βασικός στόχος για την κυβέρνηση ως το «όχημα» που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα επουλώσει τις πληγές της κρίσης, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, στην Κοζάνη για το πρώτο περιφερειακό συνέδριο.

-Advertisement-

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί και με την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία να ανακτάται σταδιακά, όλο το βάρος πέφτει στην υλοποίηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανασυγκρότησης θα προκύψει μέσω των Περιφερειών, όπως ακριβώς είχε ειπωθεί από τον πρωθυπουργό σε σύσκεψη στο Μαξίμου πριν από σχεδόν 2 μήνες. Σε εκείνη τη σύσκεψη είχε αποφασιστεί πως θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά συμβούλια -συνέδρια, όπου οι περιφερειάρχες θα παρουσιάσουν τα σχέδια που θα έχουν εκπονήσει αλλά και τα αποτελέσματα από δράσεις που θα έχουν αναλάβει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Στη συνάντηση της 5ης Μαΐου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο». Υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για παράδειγμα εάν είναι τουριστική, αγροτική κ.ο.κ. Επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους πως οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες των πολιτών και των πόλεων του. Στη βάση αυτή θα εκπονούσε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε στους περιφερειάρχες πως εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος τους και σε αλλά κοινωνικά ζητήματα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επεσήμανε πως τα προγράμματα των Περιφερειών θα πρέπει να δημιουργούν σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα πρέπει να επενδύουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, κυρίως όμως το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας.

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός αναφερθείς στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο τόνισε στους περιφερειάρχες ότι θα πρέπει να θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια, ενώ θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο, σε περιφερειακό επίπεδο και χωρίς αποκλεισμούς. Στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα συμμετέχουν περιφερειακοί θεσμοί, κοινωνικοί φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο ευρύτερων συναινέσεων. Ο πρωθυπουργός εκτιμά άλλωστε πως η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για τον εθνικό στόχο καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια θα αποτελέσουν παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα.

-Advertisement-
=Advertisement=

Για την κυβέρνηση η παραγωγική ανασυγκρότηση κρίνεται ως «μείζον εθνικό ζήτημα» και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά συμβούλια, όπου όλα και όλοι θα κριθούν για τα σχέδια που θα παρουσιάσουν και τα έργα που θα έχουν προχωρήσει. ‘Αλλωστε στην συνάντηση των περιφερειαρχών είχε τονιστεί πως πρέπει όλοι να δουλέψουν πολύ και να παράξουν έργο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως ελέγχει το έργο των Υπουργείων έτσι και στις Περιφέρειες αναλαμβάνει προσωπικά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Πρεμιέρα λοιπόν των περιφερειακών συμβουλίων την Τετάρτη στην Κοζάνη. Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη της 5ης Μαΐου, οι περιφερειάρχες είχαν εκφράσει την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερθείς στα περιφερειακά συμβούλια, σε συνέντευξή του, είπε πως ο στόχος είναι να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, έτσι ώστε να προσανατολιστεί η αναπτυξιακή πολιτική σε τομείς και σε πεδία που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *