Οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν ή όρισαν διαχειριστή σε 965 εταιρείες, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 21,9 δισεκατομμύρια λίρες (6 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί.
Στο πλαίσιο της κατάστασης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες ότι έχουν διασυνδέσεις με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.
Οι 965 εταιρείες που τέθηκαν υπό τον διαχειριστικό έλεγχο του κράτους εδρεύουν σε 43 επαρχίες σε ολόκληρη την Τουρκία και το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων ανέρχεται σε 41 δισεκατομμύρια λίρες (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Στις επιχειρήσεις αυτές απασχολούνται 46.357 άνθρωποι, σημείωσε ο Τζανικλί σε μια γραπτή ανακοίνωση.
Οι τουρκικές αρχές πήραν υπό τον έλεγχό τους μία τράπεζα, εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου και επιχειρήσεις ΜΜΕ στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων σε βάρος εταιρειών που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.
Επιπλέον, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, η δίκη των οποίων εκκρεμεί, κι έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή έχει απολύσει άλλους 150.000, μεταξύ αυτών στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δασκάλους και δημόσιους υπαλλήλους κατηγορώντας τους ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.
πηγη-zougla.gr