Οι ερευνητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης του Λονδίνου ζήτησαν από 23.000 Γερμανούς εθελοντές ηλικίας 17 έως 85 ετών να αξιολογήσουν τη ζωή τους.
Οι συμμετέχοντες πρόβλεψαν πόσο ευτυχείς θα αισθάνονταν σε πέντε χρόνια, και στη συνέχεια, μετά από πέντε χρόνια, αναφέρθηκαν στο πώς αισθάνθηκαν πραγματικά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, με την ικανοποίηση να φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια των ακραίων φάσεων της καμπύλης αυτής.
Πιο απλά, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η ευτυχία για έναν άνθρωπο κορυφώνεται στα 23 του και στη συνέχεια στα 69 του χρόνια.
Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 20 χρόνων, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή τους: Σταδιοδρομία, ταξίδια, γνωριμία με νέους ανθρώπους.
Από την άλλη, στα τέλη της δεκαετίας των 60 χρόνων πιθανότητα οι άνθρωποι έχουν συνταξιοδοτηθεί και βιώνουν μια άλλη… ζωή ξανά.
Η «βουτιά» στο μεσοδιάστημα δικαιολογείται από το γεγονός ότι εκεί, γύρω στα 40, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι οικογενειακές υποχρεώσεις και επαγγελματικά άγχη.