Τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2020- Πόσα & ποιοι θα πληρώσουν

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Σενάρια αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα ελάφρυνε τους ιδιοκτήτες και θα επιβάρυνε τις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες τέλος. Άλλη μια κυβερνητική εξαγγελία αναμένεται να παραμείνει στο συρτάρι για πολλά χρόνια ακόμη καθώς η χώρα δεσμεύτηκε με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τουλάχιστον μια πενταετία κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν να γίνουν πειραματισμοί με έναν φόρο ο οποίος αποδίδει 2,65 δις. ευρώ ετησίως.

-Advertisement-

Ακόμη και από την 1/1/2018 οπότε θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ήδη να αυξήσει τους συντελεστές του φόρου για να μην χαθεί ούτε ευρώ. Με βάση τα δεδομένα που αναγράφονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, το μέλλον μας, κοντινό και μακρύτερο, όσον αφορά τον φόρο ακινήτων έχει ως εξής:

· Μέσα στον Αύγουστο, πιθανότατα προς το τελευταίο δεκαήμερο για να τελειώσουν τα μπάνια του λαού, η ΑΔΑΕ θα ανεβάσει στο Taxis τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν. Τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν με συμπληρωματικό φόρο ακινήτων ούτε και φέτος ενώ αλλαγές στις εκπτώσεις φόρου δεν θα υπάρξουν. Το μόνο που θα γίνει είναι να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν τον Ιανουάριο του 2018 δηλαδή σε πέντε μηνιαίες δόσεις: από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

· Ενώ εμείς θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ του 2017, το υπουργείο Οικονομικών θα «μαγειρεύει» τις αντικειμενικές αξίες του 2018 βάσει των οποίων θα υπολογιστεί και ο φόρος κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς. Οι επιτροπές θα πρέπει να συγκροτηθούν άμεσα προκειμένου το νέο πλαίσιο αξιών να είναι έτοιμο προς νομοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Δύο θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του:

- Advertisement -

o Οι νέες αξίες θα στηρίζονται στον μέσο όρο τιμών όπως αυτός θα προκύπτει από την ηλεκτρονική βάση στην οποία θα καταχωρίζονται όλες οι συναλλαγές ακινήτων. Την ευθύνη για την ενημέρωση της βάσης θα έχουν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι κάθε φορά που θα ολοκληρώνουν μια αγοραπωλησία, θα ενημερώνουν και το ηλεκτρονικό σύστημα για την επιφάνεια του ακινήτου, την τιμή πώλησης κλπ.

-Advertisement-
=Advertisement=

o Δεδομένου ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες αυτή την περίοδο γίνονται για λόγους ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους δανειστές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση να υπάρχει μια πολιτική ελάχιστων τιμών προκειμένου οι αξίες βάσει των οποίων θα επιβάλλονται οι φόροι να μην καταρρεύσουν.

· Η αλλαγή των αξιών από την 1/1/2018, θα οδηγήσει και σε αλλαγή σε όλους τους συντελεστές. Φυσικά, οι συντελεστές θα αυξηθούν καθώς όπως αναφέρει ρητά το μνημόνιο, οι μειώσεις των αξιών δεν μπορεί να προκαλέσουν απώλειες φορολογικών εσόδων. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Έτσι, δεδομένου ότι οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών δεν θα είναι οριζόντιες όπως έγινε το 2015, θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι και δεν θα βγουν κερδισμένοι από τη μείωση των αξιών και θα επιβαρυνθούν από πάνω από την αύξηση των συντελεστών. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αναμένεται να προκληθούν στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος αυτή τη στιγμή επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

· Εκτός από τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αυξηθεί και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης όπως επίσης και να μειωθούν τα αφορολόγητα γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών από το επίπεδο των 150.000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα.

· Μετά την επέκταση, ουσιαστικά, του μνημονίου και για το 2019-2022 αλλά και την αναγκαιότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 3,5%, ουσιαστικά ναυαγεί το κυβερνητικό σχέδιο για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο κατοχής ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί με τη σημερινή μορφή του και το 2019, ενώ το 2020, στην καλύτερη περίπτωση να ανενεργοποιηθεί μια μικρή έκπτωση φόρου η οποία βεβαίως συνδέεται με το «καλό πακέτο» του 2020.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *