Κινέζικη θεωρία και Βελονισμός: Τι είναι το Yin και το Yang;

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Το Yin (γιν) – Yang (γιανγκ) είναι η σύγκριση μεταξύ δύο πραγμάτων (π.χ. το εσωτερικό του σώματος είναι ζεστό και το εξωτερικό είναι ψυχρό, άλλοι άνθρωποι είναι ψηλοί και άλλοι κοντοί, άλλοι υπέρβαροι και άλλοι λιπόσαρκοι κ.λπ.).

-Advertisement-

Στην κινέζικη ιατρική το Yin – Yang αντικατοπτρίζει κυρίως το qi (τσι) και το αίμα, καθώς το qi είναι το Yang και το αίμα το Yin. Όμως, το Yin – Yang αποτελεί και σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων. Χωρίς εμένα δεν υπάρχει «εσύ» και «αυτός». Μεταξύ του Yin και του Yang υπάρχει ισορροπία, στην οποία αναφέρεται συχνά η κινέζικη ιατρική, όπως επίσης και αντιπαλότητα, η οποία τελικά γεννάει τα αποτελέσματα. Η μόνη χρήση αυτής της θεωρίας είναι στη σχετικότητα των πραγμάτων. Το Yin είναι το αδύνατο ενώ το Yang το δυνατό, το Yin είναι η γη ενώ το Yang ο ουρανός, το Yin είναι η γυναίκα ενώ το Yang ο άνδρας, το Yin είναι η νύχτα ενώ το Yang η μέρα και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, το Yin – Yang είναι δύο παγκόσμιες δυνάμεις, όπου η μία εξαρτάται από την άλλη, η μία συμπληρώνει την άλλη και οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ενεργειακή ισορροπία μέσα στον οργανισμό μας.

Κάθε διαταραχή μεταξύ τους οδηγεί σε ασθένεια και η θεραπεία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισορροπίας. Συνεπώς, στη θεραπεία ξεκινάμε από μία κατάσταση ανισορροπίας και εμείς ως θεραπευτές κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας. Παραδείγματος χάρην, εάν ο ασθενής έχει ανεπάρκεια Yin, τότε τονώνουμε το Yin, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τονώνουμε το Yang.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η δυτική ιατρική δεν βασίζεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά στην ανακούφιση των επιμέρους προβλημάτων. Από την άλλη, η κινέζικη ιατρική με τα βότανα, το βελονισμό, το τουίνα και το τσιγκόνγκ έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας και τη θεραπεία της ρίζας του προβλήματος. Για αυτό και η δυτική ιατρική δεν μπορεί να συνδυαστεί με την κινέζικη, καθώς η βάση αυτών των δύο συστημάτων είναι διαφορετική.

- Advertisement -

 

Π. Αναγνωστόπουλος

Ειδικός Παθολόγος – Βελονιστής

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *