Οι δανειστές αποκάλυψαν τις προθέσεις τους για την Ελλάδα και τις αγορές

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Η αποκάλυψη ότι πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα προσαρμογής εντός του μνημονίου, αλλά και ότι η Ελλάδα πρέπει να καθυστερήσει την έξοδο στις αγορές κυριάρχησαν στην χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Economist.

-Advertisement-

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα έδωσαν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πως έτσι θα σταθεί μόνη της η Ελλάδα στα πόδια της και δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο παραδέχθηκε ότι πρέπει να κηρύξουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η γραφειοκρατία» επισήμανε.

«Αν με ρωτάτε πότε θα έχουμε πρόσβαση (στις αγορές), εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, σημαντικός αλλά όχι καθοριστικός, είναι η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση», ανέφερε.

- Advertisement -

Για την απόφαση του Eurogroup ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γινόταν μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, «ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα θα εξειδικευόταν στο τέλος».

-Advertisement-
=Advertisement=

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας μέσω Skype στο συνέδριο του Economist έκανε σαφές ότι «το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άπαξ και δια παντός» και σημείωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα παίξουν σημαντικό ρόλο προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις χθεσινές επαφές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της δόσης για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ESM στα κλιμάκια των θεσμών, Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκτίμησε ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, «εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *