Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο βουλευτής ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της παράταξης Χρήστος Σταϊκούρας στην πόλη της Λαμίας.
Κατά τη συνέντευξη, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου των συνεργασιών που ανέπτυξε με τους κ.κ. Δημάρχους, τους εκπροσώπους φορέων των Δήμων, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Τοποθέτηση στη Συνέντευξη Τύπου για τη Φθιώτιδα
Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου επισκέψεών μου στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, και της πραγματοποίησης συσκέψεων εργασίας στα κατά τόπους Δημαρχεία.
Θυμίζω ότι σκοπός αυτών των συσκέψεων εργασίας ήταν, με τη συμμετοχή των Δημοτικών αρχών και εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κάθε περιοχής και ο σχεδιασμός βημάτων για την προώθηση, στο μέτρο του εφικτού, της επίλυσης τοπικών προβλημάτων.
Με την ευκαιρία και της σημερινής συνάντησης, θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τους Δημάρχους και συνεργάτες τους, καθώς και τους εκπροσώπους φορέων των τοπικών κοινωνιών, για τη φιλοξενία, για τη συμμετοχή και για τη διάθεση «οικοδόμησης» συστηματικής συνεργασίας στη νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε.
Προσπάθεια που εκτιμώ ότι αρχίζει να φέρνει συγκεκριμένα, θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Για το λόγο αυτό, και με δεδομένη την πάγια πεποίθησή μου ότι στην περιοχή μας είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της συνεργασίας των εμπλεκομένων στις δημόσιες υποθέσεις, καθώς και η καθιέρωση τακτικής κοινωνικής λογοδοσίας τους, καθιερώνουμε, ετησίως, κύκλο επισκέψεων και πραγματοποίηση συσκέψεων εργασίας στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Η πρωτοβουλία αυτή, με τίτλο:
«Όλοι μαζί, με σχέδιο, για τη Φθιώτιδα του 2030»,
θα υλοποιείται το 1ο εξάμηνο κάθε έτους.
Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων και συνεργασιών στους Δήμους θα ακολουθεί Συνέντευξη Τύπου, όπως σήμερα, στην οποία θα γίνεται κοινωνική λογοδοσία της δικής μου ετήσιας συμβολής στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών, και συνολικά της Φθιωτικής κοινωνίας.
Φίλες και Φίλοι,
Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου κύκλου, θυμίζω ότι ανάλογης κατεύθυνσης πρωτοβουλία είχα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2015.
Το φυλλάδιο με τον απολογισμό των δράσεών μου για τη Φθιώτιδα, κατά την περίοδο Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015, είναι στη διάθεσή σας.
Φίλες και Φίλοι,
Ο πρώτος κύκλος επισκέψεων και συνεργασιών στους Δήμους ξεκίνησε από το Δήμο Μακρακώμης, στις 07.11.2016.
Συνεχίστηκε στο Δήμο Λοκρών, στις 18.11.2016 και μετά στο Δήμο Δομοκού, στις 12.12.2016.
Ακολούθησε ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, στις 23.01.2017, και μετά ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας, στις 31.03.2107.
Συνεχίστηκε στο Δήμο Στυλίδας, στις 12.05.2017, και ολοκληρώθηκε στο Δήμο Λαμιέων, στις 12.06.2017.
Τέλος, ακολούθησε η συνεργασία που είχα, στις 16.06.2017, για τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με τον Αντιπεριφερειάρχη της κ. Καραΐσκο, τον οποίο και ευχαριστώ.
- Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, από όσους ενεπλάκησαν, πολλά και ποικίλα, αρκετά δε πιεστικά.
- Προβλήματα, που άπτονται σχεδόν όλων των τομέων της δημόσιας σφαίρας.
- Των υποδομών.
- Του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής.
- Της λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών.
- Της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.
- Της υγείας.
- Του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού.
- Των δικτύων, της ενέργειας, της χωροθέτησης και του χωροταξικού σχεδιασμού.
Σας δίνω Πίνακες με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, μέσα από τον πρώτο κύκλο συνεργασιών, καθώς και τις μέχρι σήμερα σχετικές πρωτοβουλίες μου.
Φίλες και Φίλοι,
Έχω την πεποίθηση ότι το μέλλον το κατακτούν οι κοινωνίες που το σχεδιάζουν.
Συνεπώς, θεωρώ κρίσιμης σημασίας την ανάληψη πρωτοβουλίας, από τις ενδογενείς δυνάμεις της περιοχής, για τη συγκρότηση Στρατηγικού Σχεδίου με τίτλο:
«Φθιώτιδα 2030»
Σας διαβεβαιώνω ότι σε μια τέτοια πρωτοβουλία, στόχος μου θα είναι, όπως έχω χρέος, να λειτουργήσω συμπληρωματικά και να συμβάλλω ώστε, μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές, τεκμηριωμένες και στιβαρές διαδικασίες, η Φθιώτιδα να προχωρήσει, κατακτώντας ένα δυναμικό μέλλον.
Αρκετά έχουμε συρθεί, όπως και όλη η χώρα, στο τέλμα και τη μιζέρια.
Οφείλουμε, σε συνθήκες εποικοδομητικής συνεργασίας, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις νοοτροπίες μας, να στραφούμε στην παραγωγή σε όλα τα πεδία, με ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρεφή προσανατολισμό, να εδραιώσουμε τη συμμετοχή όλων σε παραγωγικές διαδικασίες και την αλληλεγγύη προς τους πραγματικά αδύναμους.
Όπως προανέφερα, τα προβλήματα στην περιοχή μας είναι αρκετά.
Πολλές, όμως, και οι δυνατότητες και οι προοπτικές της.
Στον «οδικό χάρτη» της αναγκαίας ανάταξης της χώρας, η Φθιώτιδα πρέπει και μπορεί να έχει δημιουργική συμμετοχή.
Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι στις εξελίξεις της νέας, υψηλών απαιτήσεων, περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας, πρέπει και μπορούμε να συμμετάσχουμε ενεργά, ισότιμα και ισοβαρώς.
Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσουμε το στρατηγικό σχέδιο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ενδεικτικά στρατηγικοί στόχοι μπορεί και πρέπει να είναι:
1ον. Στο πεδίο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας:
Η Λαμία να καταστεί κέντρο θετικών επιστημών, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στον ελληνικό και τον ευρύτερο χώρο.
Έχει τις γενικές προϋποθέσεις προς τούτο.
Η δυναμική που προ ετών δόθηκε, δεν πρέπει να ανακοπεί.
Η Κυβέρνηση οφείλει να επανεντάξει την περιοχή στον εθνικό χάρτη έρευνας και καινοτομίας. Χάρτη στον οποίο είχε ενταχθεί το 2014.
Ενώ οι τοπικοί αρμόδιοι οφείλουν, άμεσα, να αντιμετωπίσουν την ποιοτική λειτουργία, από πλευράς υποδομών, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία.
2ον. Στο πεδίο της Υγείας:
Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας.
Για το σκοπό αυτό, μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ΠΕ Φθιώτιδας, θα πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες.
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, που θεσμοθετήθηκε το 2014, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
3ον. Στο πεδίο του Πρωτογενούς Τομέα:
Στροφή της παραγωγής σε προϊόντα ποιότητας που συσχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, διεθνώς ζητούμενα, καθώς και ανάπτυξη της μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
4ον. Στα πεδία του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού:
Η δημιουργία ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, οργανωμένου σύμφωνα με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση, ως προτεραιότητα, του ιστορικού τριγώνου Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος.
Η προώθηση σε κατάλληλο κοινό, με βάση το φυσικό περιβάλλον, θέσεων ιστορικού ή/και θρησκευτικού ενδιαφέροντος πανελλαδικής ή/και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.
Η ανάληψη πολιτιστικών δράσεων με προστιθέμενη αξία.
Η συνεχής συμπλήρωση και βελτίωση των υποδομών τόσο στη Λαμία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Η ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών που είναι σε εκκρεμότητα.
Η παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση ημιορεινών περιοχών για ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων καλοκαιρινής αθλητικής προετοιμασίας.
Η ανάδειξη περιοχών ως παγκόσμιων προορισμών αθλημάτων.
5ον. Στις Υποδομές, στα Δίκτυα, στις Μεταφορές, στην Ενέργεια και στον Χωροταξικό Σχεδιασμό:
Η ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, που καθιστά τη Λαμία βασικό κόμβο στον Ελλαδικό χώρο, κέντρο μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων.
Στόχος πρέπει να είναι η επιχειρηματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για συνδυασμένες μεταφορές προϊόντων, στον ελλαδικό και διεθνή χώρο.
Επίσης, στόχος πρέπει να είναι η προώθηση της υλοποίησης ενεργειακών δικτύων, η ενεργειακή αξιοποίηση των ευρύτερων γεωθερμικών περιοχών, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των λιμενικών υποδομών για επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες, η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής της Λαμίας για προσέλκυση επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν την εγγύτητα με το δίκτυο μεταφορών.
Τέλος, στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των διευρυμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης εκθεσιακών δραστηριοτήτων, μετά την τροποποίηση του ιδρυτικού Νόμου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.
Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του 2014, δίνεται στην ΠΕΛ η δυνατότητα διαχείρισης και λειτουργίας μόνιμου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υποδομών της, διοργάνωσης εκθέσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και συναντήσεων με θέματα οικονομικού, τεχνολογικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνω, εκφράζοντας την πεποίθησή μου ότι στο δημόσιο βίο της περιοχής μας, πρέπει να μηδενίσουμε την κενή περιεχομένου φλυαρία και να καλλιεργήσουμε περιβάλλον συστηματικού και τεκμηριωμένου διαλόγου, συνεργασίας και συντεταγμένης δράσης όλων των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής.
Να προωθήσουμε, με σχέδιο, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία όλων των πολιτών.
Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργική ένταξη της νέας γενιάς σε σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.
Θεωρώ ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας περιοχής ή μιας χώρας, είναι μία συνεχής διαδικασία.
Η διαρκής συμβολή σε αυτή αποτελεί χρέος για την καθεμιά και τον καθένα μας.
Η χώρα και η περιοχή μας, έχουν ανάγκη από ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες, και όχι από πολίτες που κυριαρχούνται από λαϊκιστικές και ελιτίστικες νοοτροπίες.
Από την πλευρά μου, έχοντας κάνει την επιλογή να συμμετέχω στις δημιουργικές και ουσιαστικά προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής μας, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω, συλλογικά και συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία, με αποτελεσματικότητα, διεθνή ανταγωνιστικότητα εξωστρέφεια και ποιότητα.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία και ζητώ τη δημιουργική συμμετοχή σας, από το δικό σας μετερίζι, στις αναγκαίες προσπάθειες της περιοχής και της χώρας.
Ανανεώνω το ραντεβού μας, με την βοήθεια του Θεού, επί της συγκεκριμένης διαδικασίας, για την επόμενη χρονιά.
Τομείς Πολιτικής για τη Φθιώτιδα
Η Φθιώτιδα, πέραν του ότι κατέχει θέση στο «κέντρο βάρους» του Ελλαδικού χώρου, με την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων καθίσταται βασικός κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων, στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο.
Με αυτό το δυνατό σημείο, οι στρατηγικοί στόχοι της Φθιώτιδας, για την επόμενη δεκαετία, μπορεί να είναι:
1ον. Τομέας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας
- Η δυνητική θετική συμβολή της Εκπαίδευσης, της Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας για την ολιστική ανάπτυξη της χώρας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
- Με αφετηρία αυτό το δεδομένο, στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η Λαμία να συμμετέχει ουσιαστικά και βιώσιμα στον εθνικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.
- Να καταστεί, σταδιακά, σύγχρονο Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης στις Θετικές Επιστήμες, την Έρευνα & Ανάπτυξη Υψηλής Τεχνολογίας και την Καινοτομία, με τη δημιουργία θεσμών – δομών σύγχρονης κατεύθυνσης και κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών.
- Άμεση αντιμετώπιση του διαχρονικού ελλείμματος κατάλληλων υποδομών, που άλλωστε αποτέλεσε της βασική αιτία της μέχρι σήμερα ισχνής συμμετοχής της Λαμίας στον χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
2ον. Τομέας Υγείας
- Στόχος, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας, που μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής, να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους πολίτες.
- Άμεση επίλυση των πιεστικών προβλημάτων, στελέχωσης και υστέρησης ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και αναβάθμιση του ρόλου του.
3ον. Πρωτογενής Τομέας
Στόχος η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, ο επαναπροσανατολισμός της παραγωγής προς διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και η μεταποίησή της.
Δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα / αγροδιατροφικής τεχνολογίας, σε σύνδεση με το αγροτικό δυναμικό της περιοχής και τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών, τους φορείς έρευνας, τη ΒΙΠΕ Λαμίας και τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
4ον. Τομείς Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού
Τουρισμός
- Αξιοποίηση και εκμετάλλευση Ιαματικών Πηγών της ευρύτερης περιοχής.
- Ενοποίηση τουριστικού προϊόντος και συνέργειες μεταξύ εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. θρησκευτικός τουρισμός, θερμαλισμός/ιαματικός τουρισμός, αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός).
- Δημιουργία ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, οργανωμένου σύμφωνα με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα, προώθηση σε κατάλληλο κοινό, με βάση το φυσικό περιβάλλον, θέσεων ιστορικού ή/και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ανάληψη πολιτιστικών δράσεων.
- Δράσεις για την ενίσχυση των κλασσικών μορφών χειμερινού και θερινού τουρισμού.
- Ενίσχυση της προοπτικής διάχυσης του οφέλους από τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αύξηση της δυναμικότητας του Κέντρου και στην ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του) στην τοπική οικονομία και κοινωνία (Δυτική Φθιώτιδα).
- Τουριστική αξιοποίηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι.
Πολιτισμός
- Ανάδειξη περιοχών ιστορικού ενδιαφέροντος πανελλαδικής ή και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας (π.χ. Θερμοπύλες, Σπερχειός), με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες (π.χ. οργάνωση Συνεδρίων, συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, MME κ.ά.).
Αθλητισμός
- Συνεχής συμπλήρωση και βελτίωση των υποδομών στον τομέα του Αθλητισμού, τόσο στη Λαμία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
- Κατασκευή Στεγάστρου ΔΑΚ Λαμίας και συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του γηπέδου.
- Ολοκλήρωση του έργου «Ανέγερση Νέου Σταδίου Λαμίας στη θέση Καμαρίτσα».
- Κίνητρα για την αξιοποίηση ημιορεινών περιοχών για ανάπτυξη εγκαταστάσεων αθλητικής καλοκαιρινής προετοιμασίας (π.χ. Μπράλος-Ελευθεροχώρι).
- Ανάδειξη της περιοχής των Ραχών (Φάρος Ραχών) ως παγκόσμιου προορισμού kite surf.
5ον. Υποδομές – Δίκτυα – Ενέργεια – Χωροταξικός Σχεδιασμός
- Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65, προκειμένου να επιτευχθεί διασύνδεση του οδικού άξονα Ε-75 με την Εγνατία Οδό.
- Ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών στους Δήμους.
- Προώθηση της υλοποίησης του δικτύου φυσικού αερίου.
- Ενεργειακή αξιοποίηση των ευρύτερων γεωθερμικών περιοχών της Φθιώτιδας (π.χ. κόστος χρήσης ενέργειας στην αγροτική παραγωγή/θερμοκήπια).
- Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε δημόσια κτήρια και εγκαταστάσεις, με στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ της περιοχής, τη δημιουργία πράσινων ενεργειακών υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, τη δυνατότητα εμπλοκής του βιομηχανικού και του αγροτικού Τομέα, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην απασχόληση και στο ΑΕΠ και στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης.
- Αστική ανάπλαση της πόλης της Λαμίας.
- Περαιτέρω εκσυγχρονισμός και βελτίωση των υποδομών των Λιμανιών της Φθιώτιδας (για επιχειρηματικές / π.χ. Στυλίδα και τουριστικές / π.χ. Άγιος Κωνσταντίνος δραστηριότητες).
- Αναβάθμιση Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) Λαμίας για προσέλκυση επιχειρήσεων/αξιοποίηση εγγύτητας με το Λιμάνι Στυλίδας.
- Προσέλκυση στη ΒΙΠΕ Λαμίας νέων επιχειρήσεων, προσανατολισμένων στην παραγωγή προϊόντων ή/και υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής.
- Ενίσχυση των υποδομών αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης (π.χ. κατασκευή αρδευτικού δικτύου).
- Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δράσεις για καινοτομία και αναβάθμιση ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με εξαγωγικό προσανατολισμό σε ειδικές αγορές, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής (πρώτες ύλες, τρόπος παραγωγής και μεταποίησης, ΠΟΠ) και τις σύγχρονες τεχνολογίες.
- Αξιοποίηση των διευρυμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης εκθεσιακών δραστηριοτήτων, μετά την τροποποίηση του ιδρυτικού Νόμου της ΠΕΛ το 2014 (διαχείριση και λειτουργία μόνιμου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών της, διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και συναντήσεων με θέματα οικονομικού, τεχνολογικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος).