Ασύρματος φορτιστής που φορτίζει συσκευές εν κινήσει

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Οι ασύρματοι φορτιστές για smarpthones και άλλες συσκευές είναι σίγουρα ιδιαίτερα βολικοί στη χρήση, ωστόσο έχουν το μειονέκτημα πως η συσκευή που φορτίζεται πρέπει να παραμένει ακίνητη σε ένα σημείο.

-Advertisement-

Ο Σάνχουϊ Φαν του Stanford University και η ομάδα ερευνητών του ανέπτυξαν έναν ασύρματο φορτιστή που λειτουργεί ακόμα και αν η συσκευή απομακρυνθεί ένα μέτρο μακριά από την πηγή ενέργειας. Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, η αλλαγή του προσανατολισμού δεν επηρεάζει το επίπεδο μεταφοράς ενέργειας- και αυτό χωρίς να απαιτείται συνεχής ρύθμιση, όπως θα γινόταν με τα υπάρχοντα διαθέσιμα συστήματα.

Οι ασύρματοι φορτιστές λειτουργούν μέσω μαγνητικής επαγωγής. Αν και οι υπάρχουσες συσκευές λειτουργούν αποτελεσματικά όταν η πηγή και η συσκευή βρίσκονται σε μια ορισμένη, σταθερή απόσταση, τα πράγματα είναι δυσκολότερα όταν η συσκευή κινείται.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Η ομάδα των ερευνητών τα κατάφερε αξιοποιώντας κάτι από τον χώρο της κβαντομηχανικής, την αποκαλούμενη συμμετρία ισοτιμίας- χώρου (parity-time symmetry). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνει τη σύνδεση κυκλωμάτων στον φορτιστή και τη λάμπα LED που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές, έτσι ώστε η αύξηση ενέργειας που προέρχεται από έναν ενισχυτή στον φορτιστή να εξισορροπεί ακριβώς την απώλεια ενέργειας καθώς η λάμπα απομακρύνεται.

Το σύστημα αυτορρυθμίζεται αυτόματα, ακόμα και όταν η απόσταση ανάμεσα στη λάμπα και τον φορτιστή αλλάζει.

Ο Φαν και οι συνάδελφοί του σκοπεύουν να βελτιώσουν την εμβέλεια του φορτιστή τους, αλλάζοντας το σχέδιο ώστε να αυξάνεται η απόσταση φόρτισης- κάτι που θα μπορούσε να επιτρέπει ακόμα και τη φόρτιση εξ αποστάσεως οχημάτων εν κινήσει. Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή και την υλοποίηση «άπιαστων» μέχρι τώρα ονείρων της τεχνολογίας, όπως η ασύρματη μετάδοση ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να είναι εφικτή η ασύρματη ηλεκτροδότηση περιοχών από μακριά, ή η συλλογή ηλιακής ενέργειας από δορυφόρους και διαστημικούς σταθμούς και η μετάδοσή της στη Γη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *