Στις κάλπες οι Γάλλοι – «Περίπατο» Μακρόν δείχνουν τα γκάλοπ

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Οι βουλευτικές εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά από τις προεδρικές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια.

-Advertisement-

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Εκλογές ξανά στη σκιά της τρομοκρατίας

Βουλευτικές εκλογές στη σκιά της τρομοκρατίας και υπό το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το βράδυ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί θα ζήσουν για ακόμη μια φορά οι Γάλλοι πολίτες καθώς σήμερα διεξάγεται ο πρώτος από τους δυο γύρους των βουλευτικών εκλογών για ην ανάδειξη της νέας 577μελούς Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο πρώτος γύρος πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες έπειτα από μια επίθεση με σφυρί που πραγματοποίησε ένας άνδρας που δήλωσε πως ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος εναντίον ενός αστυνομικού, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά, κοντά στη Νοτρ Νταμ του Παρισιού.

- Advertisement -

Για το λόγο αυτό, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν και πάλι, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας με φόντο την απειλή της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ «αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα συμμετάσχουν μαζί με στρατιωτικούς στην επιχείρηση Sentinelle (Φρουρά) για να διασφαλίσουν την ασφάλεια περίπου 67.000 εκλογικών τμημάτων.

«Σε κάθε διαμέρισμα, με επικεφαλής τον νομάρχη, έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντική δουλειά ανάλυσης και συντονισμού με τους υπευθύνους της αστυνομίας και της χωροφυλακής, για να αποσαφηνισθούν σε τοπικό επίπεδο οι τρόποι ανάληψης δράσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Όπως είχε γίνει και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, θα εξασφαλισθεί «διαρκής επαφή» με τους προέδρους των εκλογικών τμημάτων, καθώς και «τακτική και εμφανής παρουσία» των δυνάμεων ασφαλείας και «διαρκής δυνατότητα επέμβασης».

Μέσα και γύρω από το εκλογικό τμήμα, μόνον ο πρόεδρος του εκλογικού τμήματος έχει την αστυνομική εξουσία και «καμιά ένοπλη δύναμη δεν μπορεί να είναι παρούσα χωρίς την έγκρισή του», διευκρινίζεται, εξάλλου, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η χώρα ζει στον αστερισμό του Μακρόν

Με την τρόμο-υστερία να είναι πανταχού παρούσα, τα των εκλογών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, όχι μόνο λόγω σημασίας, αλλά και επειδή το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης φέρεται λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένο: σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (LREM-«Η Δημοκρατία Μπροστά») αναμένεται να αποκτήσει ευρύ προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπαίνοντας έτσι σε τροχιά εξασφάλισης μιας από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη.

Το κόμμα του Μακρόν φέρεται να εξασφαλίζει 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο και να προηγείται κατά πολύ των Ρεπουμπλικανών και των συμμάχων τους της κεντροδεξιάς που εμφανίζονται με 23%. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 17% ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία 12,5% και οι Σοσιαλιστές 8,5%.

Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει ότι στον δεύτερο γύρο το κόμμα του Μακρόν θα λάβει 385 με 415 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, ενδεχομένως την μεγαλύτερη πλειοψηφία έπειτα από την σαρωτική νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968.

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να εξασφαλίζουν 105-125 έδρες, οι Σοσιαλιστές 25-35, η Ανυπότακτη Γαλλία 12-22 και το Εθνικό Μέτωπο 5-15, προβλέπει η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 2-4 Ιουνίου σε δείγμα 2.103 ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 68% των ερωτηθέντων έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το ποσοστό για εκείνους που θα ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν ανέρχεται σε 75%, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η Γαλλία συνεχίζει να ζει στον πολιτικό αστερισμό του Μακρόν, ένα μήνα μετά την εκλογή του 39χρονου στον προεδρικό θώκο της χώρας.

Άλλωστε, για τους Γάλλους θεωρείται παράδοση να παρέχουν σε κάθε νεοεκλεγέντα πρόεδρο τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δίνοντας του την πλειοψηφία στη Βουλή. Από το 1981, οι βουλευτικές εκλογές, που ακολουθούν τις προεδρικές, καταλήγουν πάντοτε με νίκη της παράταξης στην οποία ανήκει ο νέος αρχηγός του κράτους.
Γιατι είναι σημαντικές οι εκλογές αυτές;

Γιατι δίχως την έγκριση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει όλους εκείνους τους νόμυς που θεωρεί σημαντικούς. Μόνο η Εθνοσυνέλευση μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια ή κρατικές δαπάνες. Οπότε στην περίπτωση ενός εχθρικού κοινοβουλίου, ο Μακρόν τίθεται αυτομάτως… κουτσός και απειλείται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης του.
Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι “πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων”. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι εκ των συνολικά 7.880 υποψηφίων σε όλη την επικράτεια καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ’ όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.
Γιατί δεν ακούγεται καθόλου το όνομα της Μαρίν Λεπέν;

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου δεν ακούγεται πολύ γιατί προφανώς έχει συμφιλιωθεί με την εκλογική της μοίρα, που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζει ως… δυσοίωνη: σύμφωνα με αυτές, το ανώτερο των εδρών που μπορεί να καταλάβει το κόμμα της Λεπέν είναι 22, ενώ κάποιες εμφανίζονται τόσο απαισιόδοξες που τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο να λαμβάνει μόλις… 5 έδρες!

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *