Τελεσίγραφο και σκηνικό ρήξης στη διαπραγμάτευση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
7 Min Read

Τη σειρά της στο σκηνικό της ρήξης έδωσε η αισιοδοξία που εξέπεμπε η Αθήνα τις τελευταίες μέρες για συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

-Advertisement-

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας Α. Μέρκελ και της Γαλλίας Φ. Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού παρέπεμψαν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξανά στους Θεσμούς.

Οι Θεσμοί περιμένουν τα ισοδύναμα στην πρόταση που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να μετακινούνται καθόλου, ενώ η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση σε επίπεδο θεσμών έχει τελειώσει…

Το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, την επόμενη Πέμπτη. Έως τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται. Οι Θεσμοί, ΕΕ, ΔΝΤ, και ΕΚΤ, κινούνται γύρω από το πακέτο που κατέθεσε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η απόσυρση του Ταμείου περιπλέκει την κατάσταση.

- Advertisement -

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και τελευταία δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν. Είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία». Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι, με αυτά τα δεδομένα, η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει φύγει από τις Βρυξέλλες όπου ελάμβαναν χώρα οι διαπραγματεύσεις. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», τόνισε. Πάντως, σημείωσε τη δήλωση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το ΔΝΤ δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι», ενώ είπε πως αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες προτάσεις προς τους θεσμούς.

Τα μεγάλα εμπόδια στα οποία εστιάζει το Ταμείο είναι το ασφαλιστικό, η φορολογία και η χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, «στο τέλος της ημέρας, οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα». Τόσο για τον ΦΠΑ όσο και για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητεί μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε αν είναι διαπραγματεύσιμο.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό είπε ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο», καθώς όπως είπε οι μισθοί και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% των πρωτογενών δαπανών της χώρας ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούνται με το 10% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυτό είναι μόλις 2,5%. Ενώ δε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό από εκείνο της Γερμανίας, τόνισε ότι η μέση ελληνική σύνταξη είναι σχεδόν όση η γερμανική, ενώ ο μέσος Ελληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ «προστατεύει τη βασική σύνταξη των πιο ευάλωτων ομάδων», καθώς «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση από την αρχή» του προγράμματος.

Ο κ. Ράις τόνισε επίσης ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς δεν βγάζει νόημα η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, που είναι ήδη υψηλοί. Με αυτή τη λογική το ΔΝΤ εστιάζει στον ΦΠΑ, που όπως είπε είναι πολύπλοκος και πρέπει να απλοποιηθεί σημαντικά ώστε να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη.

«Τελεσίγραφο take it or leave it»

Στο κλίμα των πιέσεων μπήκαν και οι Financial Times που τονίζουν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε η πεντάμηνη κόντρα για το πρόγραμμα διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι ο χρόνος για συμβιβασμό έχει λήξει.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η αιχμηρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημόσια αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει.

Σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας άκουσε ότι η κυβέρνηση του πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει, αναφέρει η εφημερίδα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη σε μια τελευταία προσπάθεια -σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ε.Ε.– να δεχτεί ο Έλληνας ηγέτης μια συμφωνία. «Αν η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα έχει ήδη αλλάξει στρατηγική ως αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group». O κ. Tσίπρας θα επιβλέπει «την όλη διαδικασία» με την ελπίδα να διασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες μηνύματα σε «ιδιωτικό» επίπεδο ότι είναι ώρα κοπούν οι συνομιλίες και να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση.

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πίστευαν ότι είχαν συμφωνήσει, έχουν πείσει το Βερολίνο ότι μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση πρέπει να δοκιμαστεί.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν ‘να’» ανέφερε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

 

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1835188/telesigrafo-ke-skiniko-rixis-sti-diapragmatefsi

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.