Η απόφαση δικαστηρίου στην Καβάλα για υπόθεση ομαδικού βιασμού νεαρής Βολιώτισσας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα.
Τον Μάρτιο του 2015, η νεαρή κοπέλα είχε καταγγείλει ότι δύο Ξανθιώτες ηλικίας 30 και 35 ετών την οδήγησαν στο σπίτι 35χρονου όπου την εξανάγκασαν σε ερωτικές πράξεις χωρίς τη θέλησή της. Ωστόσο, το δικαστήριο απάλλαξε τους δύο άνδρες από τις κατηγορίες και τους έκρινε αθώους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα στο Θεσσαλικό “Ταχυδρόμο“, το δικαστήριο έγινε στο Κακουργιοδικείο Καβάλας στις 5 Απριλίου. Η νεαρή κοπέλα, όπως έγραψε ο Τύπος της Ξάνθης, ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι δύο άντρες εκμεταλλεύτηκαν τη μέθη της και την οδήγησαν στο σπίτι του 35χρονου, όπου την προέτρεψαν σε χρήση κάνναβης και στη συνέχεια την εξανάγκασαν σε ερωτική πράξη χωρίς τη συγκατάθεσή της. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δυο κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 γραμμάρια κάνναβης, ναρκωτικά χάπια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασίστηκε στην κατάθεση ιατροδικαστή, ο οποίος δεν διαπίστωσε ίχνη βιασμού ή βίας. Ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Μαλάκης επισήμανε ιδιαίτερα στην αγόρευσή του, ότι ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Κιφνίδης, κατέθεσε την ιατροδικαστική έκθεσή του και ήταν περιττό να παραστεί στο δικαστήριο και να εξεταστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Η εξέτασή του, όπως είπε, μπορούσε να γίνει μόνο αν το δικαστήριο έκρινε ότι είναι απαραίτητο.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους κατηγορουμένους, ξεσήκωσε όμως παράλληλα μεγάλες αντιδράσεις. Γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα προχώρησαν σε αναρτήσεις αφιερωμάτων και άρθρων για τη ποινική μεταχείριση γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, για τον στιγματισμό των θυμάτων, τη σιωπή στην οποία αυτά μοιραία οδηγούνται μη καταγγέλλοντας πράξεις φρίκης που είναι ποινικά κολάσιμες.
Πηγή: taxydromos.gr