Τα έως στιγμής αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δείχνουν ότι πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΠ με ποσοστό 45,97%, έναντι 16,94% της ΠΚΣ, 16,14% των ΕΑΑΚ και 11,62% της ΠΑΣΠ.Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές και αναδεικνύεται, σύμφωνα με την μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων η πρώτη δύναμη για 31 φορά στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Μεγάλη νικήτρια και σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές αναδείχθηκε η αποχή ,ενώ τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές σημάδεψαν και επεισόδια. Όπως όλα δείχνουν η αποχή κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και το κλίμα πριν από τις φοιτητικές εκλογές ήταν πολύ υποτονικό. Πέρυσι υπολογίζεται ότι είχαν ψηφίσει συνολικά περίπου 80000 φοιτητές ενώ εφέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερη προσέλευση . Ούτε και εφέτος όπως κάθε χρόνο άλλωστε οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατόρθωσαν να εκδώσουν κοινά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις ξεχωριστές καταμετρήσεις των φοιτητικών παρατάξεων πρώτη δύναμη πανελλαδικά αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και δεύτερη η Πανσπουδαστική Συγκεκριμένα, τα έως στιγμής αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που ανακοίνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δείχνουν ότι πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΠ με ποσοστό 45,97% , έναντι 16,94% της ΠΚΣ, 16,14% των ΕΑΑΚ, 11,62% της ΠΑΣΠ, 2,87% των Αριστερών Σχημάτων και 0,63% της Αριστερής Ενότητας. Στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ξεπερνά το 53% έναντι 29,38% της ΠΚΣ, 9,51% της ΠΑΣΠ, 2,79% . Σύμφωνα με στοιχεία των ΕΑΑΚ, η ΔΑΠ συγκεντρώνει το 42,26%, οι ΠΚΣ 22,20% και τα ΕΑΑΚ 18,17%.
Η καταμέτρηση των ψήφων θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Για εμπιστοσύνη των φοιτητών στις ιδέες και τις πράξεις της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος.
Ο κ. Δέρβος τόνισε ότι η παράταξη της ΝΔ στα πανεπιστήμια έδωσε μια καθαρή «μάχη ιδεών», ενώ καταδίκασε και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παιδαγωγικό της Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με δήλωσή του «Για άλλη μια χρονιά, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ προσήλθε στις φοιτητικές εκλογές για να δώσει τη μάχη των ιδεών της.
Για άλλη μια φορά, οι γνωστοί παρακρατικοί εμφανίστηκαν και έδρασαν ανενόχλητοι βεβηλώνοντας τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας, δηλαδή την ίδια την εκλογική διαδικασία.
Για άλλη μια φορά, παρά την κατάργηση του ασύλου, η κυβέρνηση αδιαφόρησε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές φοιτητών από ακραίους εγκληματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να εφαρμόσει το νόμο με τον οποίο καταργήθηκε το άσυλο. Το αποτέλεσμα; Καλύπτει τους “πολιτικούς” της φίλους, μην επιτρέποντας στην αστυνομία να επέμβει για να προστατεύσει τους φοιτητές και τη διαδικασία.
Για άλλη μια χρονιά, όμως, σε πείσμα όσων επιθυμούν την πολιτική μας εξαφάνιση και όσων επιδιώκουν τη φυσική εξόντωση των μελών μας, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ θα βγει από τη μάχη νικήτρια, γιατί τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Και η ώρα των ιδεών μας για ένα Πανεπιστήμιο ελεύθερο, ανοιχτό και σύγχρονο έχει έρθει.
Στην ανακοίνωση της, η ΔΑΠ αναφέρει ότι «30 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και επιτέθηκαν με λοστούς και ρόπαλα σε φοιτητές όλων των παρατάξεων» και επισημαίνει ότι «ενώ έγιναν επανειλημμένες κλήσεις στην αστυνομία, προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, δεν ανταποκρίθηκε και για άλλη μια φορά φάνηκε η αδυναμία και η απροθυμία της να ελέγξει την κατάσταση».
«Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λυπούμαστε και καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές», σημειώνει και προσθέτει: «Αισθανόμαστε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιωμένοι καθώς για άλλη μια χρονιά αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσαν παρελθόν, εάν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του Κράτους, ο οποίος έχει προκύψει από χρόνια αγώνων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ελπίζουμε σύντομα η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία θα πράττει το αυτονόητο, θα σέβεται και θα εφαρμόζει το νόμο».
Απολύτως καταδικαστέα χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα πανεπιστήμια από εξωπανεπιστημιακές ομάδες, όπως είπε.
«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να προστατευθούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήματα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στα θέματα της εκπαίδευσης.