Τριάμισι χρόνια capital controls τουλάχιστον προβλέπεται ότι θα συμπληρώσει η Ελλάδα, αφού η κατάργησή τους δεν εκτιμάται ότι θα έρθει νωρίτερα από το τέλος του 2018, υποστηρίζει αρμόδια υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.
Το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί κάποια επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών καλούνται, με το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, να παρουσιάσουν ώς τις 16 Μαΐου, οδικό χάρτη για τη χαλάρωσή τους. Ο χάρτης ήδη ετοιμάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνει ημερομηνίες σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων, αλλά θα καταγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποφασίζονται κάθε φορά τα επόμενα βήματα. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι, κατά πληροφορίες, οι εξής:
• Η επιστροφή των καταθέσεων.
• Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
• Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
• Η ρύθμιση του χρέους.
«Στο τέλος του 2018, αν όλα πάνε ιδανικά, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος των ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στις καταθέσεις θα αρθούν τελευταίοι», σημειώνει η υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, αναφερόμενη στο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, που σήμερα βρίσκεται στα 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.
Στη βάση της διαμόρφωσης ενός πλαισίου προτάσεων για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Στη συνεδρίαση αναμένεται να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις που είχαν διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2016 και οι οποίες περιελάμβαναν και την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών στα 2.000 ευρώ ανά μήνα. Η αύξηση του σχετικού ορίου, που μεταφράζεται σε 320 ευρώ τον μήνα, αν και θεωρείται ότι είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, δεν θεωρείται ότι είναι ρεαλιστική στην παρούσα συγκυρία, μετά μάλιστα τη μείωση των καταθέσεων που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα τέλη του 2016. «Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα», σχολιάζει ανώτατη αρμόδια πηγή.
Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από 30% σε 60% από τα κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό. Πρόκειται για το «νέο χρήμα», το οποίο εντός του 2016 είχε εισφέρει περί τα 5 δισ. ευρώ περίπου σε καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων έχει εξανεμιστεί λόγω της αβεβαιότητας που κυριάρχησε στις αρχές του 2017.
Η επιστροφή των καταθέσεων είναι κρίσιμη παράμετρος και οι εξελίξεις στις αρχές του χρόνου ήταν ανησυχητικές. Ενώ το 2016 αυτές αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου σημειώθηκε μεγάλη εκροή, με τον Απρίλιο να εμφανίζει κάποια σταθεροποίηση.
Συνολικά, πάντως, αυτή τη στιγμή οι καταθέσεις είναι χαμηλότερες κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2016.
Πηγή: kathimerini.gr