Αντιπολιτευτική στρατηγική υψηλών τόνων επιλέγουν να κρατήσουν στη ΝΔ, ενόψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή και του κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς αφενός μεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πολώσει το κλίμα για να κρατήσει συμπαγείς τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αφετέρου γιατί δεν αποκλείουν τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας «της τελικής αποδόμησης του Αλ. Τσίπρα», αφού όπως λένε «οι πολίτες θα αντιληφθούν το πού οδηγεί την οικονομία της χώρας η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές» και προς τούτο θα κρατήσουν ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για τα μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή και κυρίως αυτά που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, καθώς και για τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Ταυτόχρονα σκοπεύουν να αναδείξουν το γεγονός ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές επεκτείνεται και πέραν του Αυγούστου του 2018, οπότε και θεωρητικά ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, αφού, όπως λένε, «τα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019, ενώ η χώρα θα δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή για πολλά χρόνια μετά το τρέχον πρόγραμμα». Οι δεσμεύσεις αυτές, τονίζουν στη ΝΔ, «συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο, που υπογράφει από τώρα ο κ. Τσίπρας και μάλιστα χωρίς να εξασφαλίσει καμία περαιτέρω χρηματοδότηση, στην περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές».
Ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνουν κύκλοι της οδού Πειραιώς «είναι ο πλέον ?βολικός? συνεργάτης των δανειστών, καθώς είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία», επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να αντιστρέψουν και τις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη που συχνά τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε».
Αιχμές και για τους δανειστές
Ταυτόχρονα και προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποποιηθεί των κατηγοριών αυτών, θα συνεχίσει να αφήνει αιχμές στην τακτική των δανειστών, επικρίνοντας τους θεσμούς τόσο για τις υπερβολικές απαιτήσεις που εγείρουν, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και την ανοχή που δείχνουν στα υφεσιακά μέτρα που τους προτείνει η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ, με κάθε ευκαιρία, θα υπενθυμίζει και θα επικρίνει τους δανειστές για τις ευθύνες που έχουν, καθώς αποδέχθηκαν το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που πρότεινε η κυβέρνηση και είχε ως κυρίαρχο συστατικό την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και γιατί συμφώνησαν στο «καταστροφικό ασφαλιστικό Κατρούγκαλου» ή «κάνουν τα ?στραβά μάτια? στις προσλήψεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο».
Εκλογές
Πέρα από τα παραπάνω, στην οδό Πειραιώς επιλέγουν στρατηγική υψηλών τόνων, καθώς αν και «βλέπουν» εκλογές το φθινόπωρο του 2018, δεν αποκλείουν τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «η κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει στοιχείο εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους του κ. Τσίπρα» και υποστηρίζουν ότι για δύο λόγους μπορεί να οδηγηθεί νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε εκλογές. Ο πρώτος λόγος, εξηγούν, είναι «να μην πάρει ο κ. Τσίπρας μια ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος και επιχειρήσει ηρωική έξοδο καταγγέλλοντας τους δανειστές για αθέτηση της συμφωνίας». Ο δεύτερος και πιο πιθανός λόγος, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι να μην πιάσει η κυβέρνηση τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2017, εξέλιξη που θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του «κόφτη» στις αρχές του 2018. Αν ο κ. Τσίπρας τονίζουν «αντιληφθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ότι δεν μπορεί να μπορεί τους στόχους, είναι πολύ πιθανόν να πάει σε εκλογές, ώστε να μην είναι εκείνος που θα αναγκαστεί, εξ αιτίας του «κόφτη», να μειώσει τις συντάξεις ένα χρόνο νωρίτερα και όχι στις αρχές του 2019, όπως σχεδιάζει».
Το πρόγραμμα για την υγεία
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές στη ΝΔ σχεδιάζουν, ταυτόχρονα με την υψηλών τόνων αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, να ανοίξουν και την ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής, δημοσιοποιώντας τμηματικά σημεία του κυβερνητικού της προγράμματος που θα αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της καθημερινότητάς τους. Η αρχή θα γίνει, με τη δημοσιοποίηση ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, του προγράμματος του κόμματος στον τομέα της Υγείας.
Θα ακολουθήσουν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στα «σκαριά» βρίσκεται επίσης η ολοκλήρωση ενός προγράμματος που θα αφορά τη στήριξη πολιτών και οικογενειών με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα, ενώ στην τελική του επεξεργασία είναι και ένα ειδικό σχέδιο για τις περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Γαλλικό «κλειδί» κατά του λαϊκισμού
Ενα επιπλέον στοιχείο που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την επικράτηση του Εμ. Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Ενδεικτική είναι η τοποθέτησή του, στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Καζάκου, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό ότι αρχίζει να υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αταβιστικού εθνικισμού», αφού όπως είπε «η πρωτιά και η διαφαινόμενη τελική νίκη του Εμ. Μακρόν στη Γαλλία, ήταν μια βαθιά ανάσα για όσους πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες, όπως ήταν και το αποτέλεσμα των ισπανικών, των αυστριακών και των ολλανδικών εκλογών». Το 2017, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης,
«επανέρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας» και τόνισε ότι «παρά την διαφορετική μας ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας εμμέσως τη λογική των δύο άκρων, σημειώνοντας πως «στήριξε ανοιχτά τον κ. Μελανσόν, ο οποίος αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ της κ. Λεπέν και του κ. Μακρόν, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι αυτά που ενώνουν τα πολιτικά άκρα του εθνολαϊκισμού είναι περισσότερα από αυτά που τα χωρίζουν».
Πηγή