Σκλαβοπάζαρο στο εργοστάσιο ρούχων του brand της Ιβάνκα

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Κινεζικό εργοστάσιο που παράγει είδη ένδυσης για το εμπορικό σήμα της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορείται για παραβίαση των διεθνών εργατικών νόμων, καθώς οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν λιγότερο από τον μέσο όρο του μέσου εργαζόμενου στην αστική Κίνα.

-Advertisement-

Το εν λόγω κινεζικό εργοστάσιο, κατηγορείται ότι παραβίασε δεκάδες διεθνείς εργατικούς νόμους αφού πλήρωσε του εργαζόμενους μόλις 62 δολάρια την εβδομάδα για 60 ώρες δουλειάς. Δηλαδή λιγότερο από ένα δολάριο την ώρα.

Ο μέσος μισθός στην Κίνα είναι περίπου 4.280 γιουάν (περίπου 500 δολάρια) το μήνα, σύμφωνα με τα εθνικά δεδομένα από το 2014.

Η οργάνωση Fair Work, των οποίων οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν το εργοστάσιο τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσαν ότι οι 80 εργαζόμενοί της παράγουν ρούχα για την G-III Apparel Group, εταιρεία η οποία έχει την άδεια παραγωγής και διανομής των ειδών μόδας της κας Τραμπ.

- Advertisement -

Η πρώτη κόρη δεν έχει ηγετικό ρόλο στην εταιρεία και η έκθεση δεν αναφέρει κατά πόσον η εταιρία εργαζόταν για την κ. Τραμπ την κατά τη στιγμή της επιθεώρησης.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διήμερης επιθεώρησης, η Ένωση Εργατικού Δικαίου διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο παραβίασε 24 διεθνής νόμους εργασίας που ορίστηκαν από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ, σύμφωνα την Washington Post.

Οι εργαζόμενοι που δημιουργούσαν τα φορέματα των 139 δολαρίων που πουλάει η εταιρεία της Τραμπ ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται 57 ώρες την εβδομάδα “σε τακτική βάση” για να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές.

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι υπερωρίες περιορίζονται σε 36 ώρες το μήνα, αλλά οι εργαζόμενοι για την G-III φέρονται να εργάστηκαν μέχρι και 82 ώρες παραπάνω τον μήνα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 και Αυγούστου 2016.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ο έλεγχος του εργοστασίου υπογράμμισε επίσης την έλλειψη υποχρεωτικών παροχών κοινωνικής ασφάλισης, την έλλειψη συνδικαλιστικής οργάνωσης για την εκπροσώπηση των εργαζομένων και την ανησυχία για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Η G-III συνεργάζεται επίσης με κατασκευαστές σε Βιετνάμ, Μπαγκλαντές και Νότια Αμερική και παράγει ρούχα για διάφορες άλλες μάρκες, όπως Calvin Klein και Tommy Hilfiger.

Η εταιρεία της κυρίας Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα, ενώ η G-III δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς. Ο Calvin Klein και ο Tommy Hilfiger έχουν επίσης προσεγγιστεί για σχολιασμό.

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγο μετά την συνάντηση της Ιβάνκα με την Άνγκελα Μέρκελ και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανία σε σύνοδο κορυφής για την ενθάρρυνση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών.

Εκεί η πρώτη κόρη των ΗΠΑ, μίλησε για ζητήματα ισότιμων ευκαιριών των γυναικών στον χώρο εργασίας ως έναν βασικό πυλώνα υποστήριξης των οικογενειών.

Ωστόσο, η συμμετοχή της στη σύνοδο δεν ήταν «αναίμακτη» αφού η Ιβάνκα ήρθε πολλές φορές σε δύσκολη θέση απολογούμενη για τη στάση του πατέρα της απέναντι στις γυναίκες.

Η Washington Post ανέφερε ότι μετά την παραλαβή των ευρημάτων από τις εργοστασιακές επιθεωρήσεις, η G-III δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, να μειώσει τις απαιτήσεις υπερωριών και να μειώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, χωρίς όμως να δεσμευτεί για αύξηση των αποδοχών τους.

 

thetoc

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *