Χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη σε ό,τια φορά στην αξιολόγηση πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διαψεύδοντας στην πράξη ακόμη μια προσδοκία της κυβέρνησης για έστω τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου.
O πρόεδρος της Ευρωομάδας σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στην συνέντευξή του ο κ. Νταισελμπλουμ δηλώνει ότι δεν αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης να ολοκληρωθεί γρήγορα, και προσθέτει ότι δεν θεωρεί ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να υπάρξει οριστική και συνολική συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, όμως και αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης διαψεύδεται από τους δανειστές.
Πάντως, πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης να συναντηθεί με τον Πολ Τομσεν του ΔΝΤ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισι, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα σε βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.
Οι καθυστερήσεις προκαλούν νευρικότητα στην πραγματική οικονομία και αναταράξεις στις τράπεζες οι οποίες βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται και να εξαρτώνται ξανά από τα κεφάλαια του ELA, όπως έγινε και το 2015.
Βαθιές διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα
Ηδη από την περασμένη Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε την διάσταση απόψεων σε διάφορα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά και τόνισε ότι για τον Απρίλιο θα μπορούσε να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία όχι όμως και μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατεθεί η συζήτηση των εργασιακών στην επόμενη αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της παρούσας διαδικασίας.
Η κυβέρνηση επιθυμούσε να να συμφωνηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα και τα αντίμετρα για μετά το 2018 ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όμως οι δανειστές ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και επιμένουν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΔΝΤ, πριν αυτοί αναλάβουν τις όποιες πρωτοβουλίες για το χρέος.
Σε ότι αφορά στα εργασιακά, οι Θεσμοί ζητούν να μην αλλάξει τίποτα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να καταστεί δυσκολότερη η λήψη απόφασης για απεργίες και να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων.
Στα ενεργειακά οι θεσμοί ζητούν να τεθούν αμέσως προς πώληση ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές προτάσεις για απλές δημοπρασίες ισχύος. Σοβαρές είναι οι διαφωνίες των δύο πλευρών ακόμη και στα αντίμετρα καθώς η κυβέρνηση προτείνει φιλολαϊκά μέτρα, αλλά οι δανειστές ζητούν οι ελαφρύνσεις να δοθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Οι αντιρρήσεις που εκφράζονται από την πλευρά των Θεσμών ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε πρόβλεψη της κυβέρνησης για συνολική λύση τον Απρίλιο.
Σήμα κινδύνου από την αγορά και τις τράπεζες
Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν αρχίσει να κάνουν ορατές τις πρώτες επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα καθώς το κλίμα που διαμορφώνονται θυμίζει όλο και περισσότερο το αδιέξοδο του 2015, έχοντας τρία βασικά χαρακτηριστικά: την μείωση καταθέσεων, την αύξηση των “κόκκινων” δανείων και την αύξηση της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA.
Συγκεκριμένα, οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου με ρυθμό της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Συνολικά από την αρχή της χρονιάς οι εκροές πλησίασαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, τα “κόκκινα” δάνεια αυξήθηκαν και κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο δίμηνο του χρόνου, κι ενώ οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να τα μειώσουν κατά 40% έως το τέλος του 2019 με τον ενδιάμεσο στόχο μείωσης για το 2017 να βρίσκεται στο 7%.
Το τρίο σημάδι επιδείνωσης της συνολικής εικόνας είναι η αύξηση εξάρτησης από τα κεφάλαια του ELA κατά 300 εκατομμύρια το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, που σημαίνει ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται και πάλη υπό πίεση ρευστότητας.
Πηγή: thetoc.gr