Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και η τελευταία συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών και πλέον αναμένεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group για το ζήτημα της Ελλάδας.
Οι θεσμοί πρόκειται να αναχωρήσουν από την Αθήνα και το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων για διάφορα ζητήματα που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση ώστε να μπορέσει να καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.
Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δήλωσε ο κυβερνητικός παράγοντας μετά από το τέλος της συνάντησης.
Όσον αφορά τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις, υπάρχει συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τα τρία βασικά ζητήματα όμως παραμένουν ανοικτά και είναι:
- Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.
- Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).
- Τα εργασιακά.
Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν». Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί.
Σημειώνεται ότι, άλλος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί…».
Οι διαφωνίες με το ΔΝΤ
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς, ανέφερε πως παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς. Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. «Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά: Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών», επέμεινε.
Πηγή: newsbeast.gr