ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αυτά είναι τα οικονομικά στοιχεία της 7ετίας Μαρινάκη

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
9 Min Read

Στη δημοσιότητα έδωσε το βράδυ της Τρίτης η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της, Γιάννη Βρέντζου, όλα τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου κατά τη διάρκεια της επταετίας της διοίκησης Μαρινάκη.

Η οικονομική πολιτική του Ολυμπιακού, οι αγορές, οι πωλήσεις και όλα όσα πιστώνονται ή χρεώνονται στην «ερυθρόλευκη» διοίκηση, είναι ένα… σταθερό θέμα προς συζήτηση εδώ και χρόνια στο Λιμάνι. Επί Βαγγέλη Μαρινάκη, οι Πειραιώτες τείνουν να ισοσκελίσουν τα έσοδα με τα έξοδα του συλλόγου, έχουν καταφέρει να είναι ως επί το πλείστον αυτοσυντηρούμενοι και να εξελίσσονται με αργά και σταθερά βήματα σε ένα από τα ευρωπαϊκά selling clubs.

-Advertisement-

Η κουβέντα ωστόσο άνοιξε ξανά με αφορμή τις πρόσφατες πωλήσεις των Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς. Με αφορμή αυτές, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα επίσημα στοιχεία που έχει στα χέρια της, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες. Αυτό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Γιάννης Βρέντζος, έκανε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μια μακροσκελή παρουσίαση όλων αυτών των στοιχείων με ανοιχτά χαρτιά. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία είναι δημόσια, υπόκεινται στον έλεγχο του οίκου Deloitte, υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ΕΠΟ και UEFA, ενώ πρόσφατα ελέγχθηκαν και από την εταιρεία PwC.

Κι όμως, φέτος το ταμείον είναι… μείον!

Από τον ισολογισμό της ΠΑΕ για τη σεζόν 2015-16 προκύπτει ότι τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Παρουσιάστηκε ζημιά 8,5 εκατ. ευρώ, παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε άνω των 30 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς τα μπόνους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αν δεν υπήρχαν οι πωλήσεις η ζημιά των «ερυθρόλευκων» θα ήταν τεράστια, άνω των 30-35 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα οδηγούσαν αντίστοιχα τον σύλλογο σε καθεστώς επιτήρησης στα πλαίσια του Financial Fair Play, μέχρι και σε ενδεχόμενη τιμωρία του. Άλλωστε, δεν μπορεί μια ομάδα που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παρουσιάζει ζημιές πέρα από κάποιο όριο ακόμα και αν αυτές καλύπτονται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

- Advertisement -

Το «πάρε-δώσε» της 7ετίας Μαρινάκη

H ΠΑΕ Ολυμπιακός στα 7 χρόνια Μαρινάκη, επισημαίνει ότι εξακολουθεί να έχει ζημιές τις οποίες έχει καλύψει προσωπικά ο πρόεδρος του συλλόγου, όπως έκανε και με τα χρέη όταν ανέλαβε την ομάδα. Όσον αφορά στα έσοδα από τις πωλήσεις την τελευταία διετία, ο Γιάννης Βρέντζος τόνισε πως δεν έχει βάση το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει γραφτεί.

Συγκεκριμένα, για τις περιόδους 2015-16, 2016-17 η ΠΑΕ τονίζει ότι έχει κάνει πωλήσεις παικτών ύψους 50 εκατ. ευρώ και την ίδια περίοδο προέβη σε αγορές και δανεισμούς παικτών ύψους 34 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα τα έξοδα μεταγραφών όπως τα ποσοστά της ΕΠΟ (άνω των 2 εκατ. ευρώ) και τα ποσοστά των μάνατζερ, η τελική «σούμα» είναι ένα καθαρό κέρδος που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Βρέντζος σημείωσε πως και αυτά τα χρήματα δεν μπήκαν στην τσέπη του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας.

Όλα τα παραπάνω νούμερα είναι αυτά που προκύπτουν από τους ισολογισμούς και τα συμβόλαια, επίσημα στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στην ΕΠΟ και την UEFA στα πλαίσια της αδειοδότησης.

Μείωση στα υπόλοιπα έσοδα

Σημαντική υποχώρηση στα έσοδά της παρουσιάζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία και όσον αφορά στο οργανικό κομμάτι, δηλαδή τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά και τις εμπορικές χορηγίες. Επίσης υπάρχουν τα έσοδα από την Ευρώπη που για τη φετινή σεζόν λόγω Europa League υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ με τα τωρινά δεδομένα (αντί για 34 εκατ. ευρώ πέρσι στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών. Επιπλέον, τα οργανικά έσοδα της ΠΑΕ έχουν πληγεί από τις αυξήσεις του ΦΠΑ που απορροφήθηκε από τις ΠΑΕ, τις μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων και τη μείωση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός εισέπραττε 20 εκατ. ευρώ το 2010 από τις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και πλέον εισπράττει περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Έξοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ!

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τονίζει επίσης ότι τα συνολικά έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα και η εταιρεία έχει ζημιές. Έξοδα που ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ και που κατανέμονται ως εξής:

-45 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος, δηλαδή ότι έχει έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

-9 εκατ. ευρώ είναι το κόστος μισθοδοσίας του προπονητικού τιμ και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ

-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα για τη χρήση του Καραϊσκάκη

-3 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι τα έξοδα των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη

-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας

-1,5 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της ενίσχυσης στον Ερασιτέχνη

-2,5 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα των φιλανθρωπικών δράσεων της ΠΑΕ

Επιπροσθέτως, υπάρχουν τα λοιπά γενικά έξοδα λειτουργίας της πρώτης ομάδας και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων κ.λ.π.), ενώ ένα πολύ σημαντικό έξοδο είναι φυσικά οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές της 7ετίας, που ανέρχονται σε ένα ποσό μεγαλύτερο των 110 εκατ. ευρώ.

Στα 70 εκατ. αυτά που έβαλε ο Μαρινάκης

Πάνω από 60 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό ποσό που έχει βάλει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Ολυμπιακό από την προσωπική του περιουσία από το 2010 που απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό της ΠΑΕ. Ποσό στο οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΕ, δεν υπολογίζονται τα χρήματα που έχει επενδύσει στο Καραισκάκη και το Ρέντη. Μαζί με αυτά, το ποσό ξεπερνά τα 70 εκατ. σύμφωνα με τους «ερυθρόλευκους».

«Σε τραγική κατάσταση ο Ολυμπιακός το 2010»

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βρέντζος μίλησε και για την οικονομική κατάσταση των «ερυθρόλευκων» το 2010 όταν ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαδεχόμενος τον Σωκράτη Κόκκαλη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κατάσταση στην ΠΑΕ ήταν τραγική, με χρέη πάνω από 40 εκατ. ευρώ και επιπλέον ένα έλλειμμα άνω των 40 εκατ. ευρώ (χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς Ευρώπη) εκείνη την χρονιά.

Τι λέει η ΠΑΕ για τις πωλήσεις Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε

Όπως τονίστηκε από τον κ. Βρέντζο, ο Ολυμπιακός είχε αρνηθεί προτάσεις για τους δύο παίκτες σε προηγούμενες περιόδους. Πέρσι υπήρξε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα για τον Ιντέγε στην οποία είπαν «όχι» ενώ για τον Μιλιβόγεβιτς οι Πειραιώτες είπαν «όχι» στα 8 εκατ. ευρώ της Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2015 και στα 10 εκατ. ευρώ της Μάλαγα πέρσι. Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Βρέντζος, ποτέ ο Ολυμπιακός δεν πίεσε παίκτη για να δεχθεί πρόταση και οι δυο τους ήθελαν να συνεχίσουν στον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Το κομμάτι της αυτοκριτικής…

Ο Γιάννης Βρέντζος επεσήμανε πως αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να γίνει αυτοκριτική από την ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ότι το μπάτζετ του συλλόγου έχει διατηρηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της εποχής, τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον δεύτερο. Όσο για τη φετινή σεζόν, η όποια ευθύνη είναι ότι το μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδραση της ομάδας. Σε αυτό παραδέχθηκε πως έχουν κάνει όλοι λάθη. Λάθη τόσο στον σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι όσο και λάθη στη διαχείριση.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *