Η παραλλαγή ενός γονιδίου που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, φαίνεται πως σχετίζεται και με τη νόσο Πάρκινσον, αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Neurology, η συγκεκριμένη παραλλαγή (υποδοχέας της ανθρώπινης μελανοκορτίνης – MC1R) ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα των μαλλιών και για το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ύπαρξη της εν λόγω παραλλαγής στον γενετικό κώδικα συνεπάγεται ότι παράγεται λιγότερη ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία, τη δομή του εγκεφάλου στην οποία οι νευρώνες που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη καταστρέφονται λόγω του Πάρκινσον, και παράλληλα ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία σε τοξίνες που καταστρέφουν τους νευρώνες.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υποδεικνύει ότι ο MC1R επιδρά άμεσα στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες του εγκεφάλου και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε ο υποδοχέας να τεθεί ως θεραπευτικός στόχος για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον» αναφέρει η Xiqun Chen, μία εκ των συντακτών της μελέτης.
«Η μελέτη παρέχει επίσης τη βάση για περαιτέρω διεπιστημονικές έρευνες σχετικά με τον διττό ρόλο του υποδοχέα στη διαδικασία ανάπτυξης των όγκων εντός των μελανοκυττάρων (των χρωματοφόρων κυττάρων στα οποία αναπτύσσεται το μελάνωμα) και στη διαδικασία εκφύλισης των ντοπαμινεργικών νευρώνων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί και πώς συνδέονται το μελάνωμα και το Πάρκινσον» προσθέτει η Chen.
Είχε παρατηρηθεί εδώ και καιρό ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Πάρκινσον διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, ενώ ο κίνδυνος για τις περισσότερες μορφές καρκίνου κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός, και παράλληλα ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν Πάρκινσον. Η νέα μελέτη φαίνεται να αποκαλύπτει τον συνδετικό κρίκο που αναζητούσαν οι επιστήμονες ανάμεσα στις δύο παθήσεις.