Ακόμα και στις πιο δυνατές σχέσεις, εκείνες στις οποίες υπάρχει απόλυτος σεβασμός, αγάπη και αλληλοκατανόηση, οι καυγάδες είναι ένα φαινόμενο κοινό.
Η ένταση, ο εκνευρισμός και οι διαφωνίες δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα μόνο σοβαρών αιτιών και διαφορετικών απόψεων, αλλά και ασήμαντων λόγων, που μπορεί συχνά – πυκνά να επανέρχονται.
Σκέψου για παράδειγμα το θυμό που σου προκαλεί όταν σκορπίζει τα ρούχα του στο σπίτι ή την γκρίνια σου, όταν ξεχνάει να αγοράσει κάτι από τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή ακόμη, τα νεύρα που σου δημιουργεί όταν αφήνει το μπάνιο γεμάτο νερά και ομίχλη από τους υδρατμούς.
Αντί να το φτάνεις στα άκρα, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και λήξε τον επόμενο καυγά, πριν να είναι αργά!
- Πάρε βαθιές ανάσες
Μια διαφωνία ανεβάζει συνήθως την αδρεναλίνη ή κοινώς το αίμα στο κεφάλι! Η καλύτερη συμβουλή που δίνουν οι ψυχολόγοι είναι οι βαθιές αναπνοές, που θα επαναφέρουν το οξυγόνο στον εγκέφαλο και θα σου επιτρέψουν να σκεφτείς πιο καθαρά και ήρεμα.
- Κάνε ένα time-out
Εκτός από τις ανάσες, καλό θα ήταν να βάζεις μια άνω τελεία κάθε φορά που έρχεστε σε κόντρα. Το σώμα σου και τα νεύρα σου ηρεμούν. Η σκέψη σου είναι πιο καθαρή και λογική. Αντί να του φωνάξεις – ίσως και χωρίς νόημα κάποιες φορές- προτίμησε να πέσεις για ύπνο ή να ακούσεις λίγη μουσική και συζήτησε το θέμα που σε απασχολεί την επόμενη μέρα. Plus, ότι μπορεί να το έχεις ξεχάσει ήδη!
- Δώσε προσοχή σε αυτά που σου λέει
Είναι πολύ εύκολο να τον δείχνεις με το δάχτυλο και να ρίχνεις όλες τις ευθύνες επάνω του, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δώσεις προσοχή στα λόγια και τις εξηγήσεις του, γιατί αυτό βοηθάει τη σχέση σας. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα του δείξεις σεβασμό και κατανόηση, ενώ είναι πιο πιθανό να δεχτεί να ακούσει και τη δική σου πλευρά.
- Μίλησε του ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι εξαιτίας της συμπεριφοράς του
Δεν πρέπει για κανένα λόγο να πνίγεις το συναίσθημα σου. Όμως, θα πρέπει να μάθεις να το εκφράζεις με τρόπο που θα λειτουργήσει υπέρ σου. Αντί να τον κατηγορήσεις, πως δεν σκέφτεται ποτέ το πόσο κουράζεσαι καθημερινά, μπορείς να του εξηγήσεις, για παράδειγμα, ότι αν συμμετείχε στις δουλειές του σπιτιού, εσύ θα ήσουν πολύ πιο χαλαρή, ήρεμη και ευδιάθετη.
- Βάλε στόχο το συμβιβασμό
Αντί να επικεντρώνεσαι στην εγωιστική σου επιθυμία, να νικήσεις τον τσακωμό σας, προσπάθησε να πετύχεις τη μέση λύση και τη συμφωνία, γιατί με το συμβιβασμό, θα βγει κερδισμένη η σχέση σας στο σύνολο. Βάλε τις ανάγκες της σχέσης σας σε προτεραιότητα και λύσε σημαντικά ζητήματα που σας απασχολούν. Σκέψου τις στιγμές που μοιράζεστε μαζί και τις συνέπειες που θα φέρει ένας καυγάς με μεγάλη ένταση. Με λίγα λόγια, σώσε το μέλλον της σχέσης σου!
Πηγή: bovary.gr