ΝΔ: Ταραχή προκάλεσε η επανεμφάνιση του Ε.Μεϊμαράκη

lamianow
By lamianow Add a Comment
10 Min Read

Ταραχή προκάλεσε στην Νέα Δημοκρατία η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του πρώην πρόεδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος επέλεξε να διαφοροποιηθεί ηχηρά από την επίσημη γραμμή μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την δήλωση του νυν αρχηγού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο που, εν είδει 4ου Μνημονίου, ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

-Advertisement-

Ο κ. Μεϊμαράκης έσπασε την πολύμηνη σιωπή του και εμφανίστηκε στη Βουλή για να χαρακτηρίσει, μιλώντας με δημοσιογράφους, «τζάμπα μαγκιές» τα περί καταψήφισης των επερχόμενων μέτρων. Και, ταυτόχρονα, να ταχθεί υπέρ της συνεννόησης με το επιχείρημα ότι «όλοι την ίδια πολιτική εφαρμόζουμε», θέση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς ήρθε ως συνέχεια ισχυρισμών κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης» διαφωνούν με τους χειρισμούς του Μητσοτάκη και το αίτημα του για εκλογές.

Αν και από την Πειραιώς καταβλήθηκε προσπάθεια να μη πέσει περισσότερο λάδι στη φωτιά από εκείνο που έριξε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, υποστηρίζοντας έγινε «παρερμηνεία» των δηλώσεων του και όσα είπε ήταν απάντηση σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη που είχε τηρήσει αποφάσεις από την υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, τα λεγόμενα του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στο Κοινοβούλιο.

Αρχικώς, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι η κατάσταση σήμερα είναι «εντελώς διαφορετική η κατάσταση» από εκείνη του 2015 «διότι ο Τσίπρας δεν είχε πλειοψηφία». Γι΄αυτό, υποστήριξε, «τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω. Αν είχε 145 βουλευτές και μπορεί να έβγαινες από το ευρώ τι θα έκανες;»

- Advertisement -

«Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν αν τα ψηφίζεις», συνέχισε: «Το ερώτημα είναι άλλο. Γιατί τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν άλλα. Είχε χάσει βουλευτές τότε η κυβερνητική πλειοψηφία. Αν δεν είχαν φύγει όλοι αυτοί ούτε και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πει ναι τότε». Και αφού κατηγόρησε για «επιδερμικό τρόπο» ανάλυσης των πραγμάτων τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους πολιτικούς υποστήριξε την άποψη ότι «οι ξένοι θέλανε τον Τσίπρα για να πάρει τα μέτρα¨, όωπς και ότι ο ίδιος δεν ήθελε να συνεχιστεί το προηγούμενο που έριξε ο Γιωργάκης τον Κώστα και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας».

«Πάμε παρέα»

«Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά ή η πολιτική Μητσοτάκη αν έρθει;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης στους δημοσιογράφους και έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος ως εξής: «Άρα λοιπόν έλεγα εγώ, “πάμε παρέα να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι”, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορεί κάποιοι να συνεννοηθούμε. Και από εκεί και πέρα κλείνουμε τη συμφωνία, κάνουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στα γεγονότα του 2015 είπε για τον κ. Τσίπρα: «Καταλαβαίνω γιατί έκανε εκλογές. Δεν μπορούσε. Αφού κάνεις εκλογές τις ξαναπαίρνεις και αφού έχεις μια αντιπολίτευση που σου λέει εδώ είμαστε, και αφού κολλάς με τον Πάνο, τι παρά φύσιν θα ήταν να κάνεις μια ομάδα διαπραγμάτευσης;».
Αν είχε συμβεί αυτό, είπε ο κ. Μεϊμαράκης «σήμερα θα είχαμε τελειώσει, πράγμα που έγινε σε όλες τις χώρες».
Αλλά, κατά την άποψη του «δεν τελειώνει αυτό», αλλά «θέλουν (σσ: οι δανειστές) να πάνε στο 22, 23. Δηλαδή μας ταπεινώνουν. Σου λένε: «όποιος και να έρθει το 2020 αυτά θα εφαρμόσετε».
Επιμένοντας ότι ήταν «εθνικά σωστή» η τακτική του, είπε ότι ερχόταν ως συνέχεια της τακτικής που ακολούθησε όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής και, κατά την έκφρασή του «η εθνική συνεννόηση για εμένα δεν ήταν μια ευκαιρία της στιγμής».
Εξηγώντας τη στάση του, υποστήριξε: Εγώ είπα ότι επειδή δεν είχαμε μια περίοδο ευμάρειας, παραγωγής πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είχαμε μια περίοδο κατάθλιψης, διαχείρισης φτώχειας κλπ, οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε στα συγκεκριμένα ζητήματα, και αφού πολιτικές δεν διαφέρουν, ίδιες είναι, να υπήρχε μια συνεννόηση, και αυτό το μήνυμα θα ήταν θετικό και προς τα μέσα και προς τα έξω».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις κοινοβουλευτικές εργασίες, σχολίασε: «Έφερα ως παράδειγμα τα δύο χρόνια που με ζήσατε εδώ μέσα. Ωραία δεν περάσαμε εδώ πέρα;».

«Και επειδή είσαι και λίγο αριστερούλης…»

-Advertisement-
=Advertisement=

«Εγώ την πίστευα την πολιτική της συνεννόησης για τα ζητήματα της κρίσης. Για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική και μάλιστα εγώ εκπαιδεύτηκα σε αυτήν την πολιτική», συνέχισε, προσθέτοντας: «Ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ παρέλαβε μονοψήφιο ποσοστό τη ΔΑΠ και την παρέδωσα πρώτη δύναμη. Την άνοιξα. Ήμουν γραμματέας του κόμματος και έβαλα την κοινωνία μέσα στο κόμμα και έβαλα δημάρχους, τριτοβάθμιες οργανώσεις, το άνοιξα το κόμμα. Ήμουν πρόεδρος της Βουλής, σε μια περίοδο που για πρώτη φορά τρικομματική κοινοβουλευτική ομάδα στήριζε κυβέρνηση και εκπαιδεύτηκα σε αυτά. Άρα είναι μια πολιτική που την πιστεύω δεν είναι μια ευκαιριακή θέση. Πάντα όμως στα κόμματα υπάρχουν και δύο αντιλήψεις: Εκείνων που θέλουν να συσπειρώνουν το 5% και κολλάνε τα κόμματα εκεί και εκείνων που θέλουν να τα ανοίξουν αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα».

Επανερχόμενος στα τωρινά, συνέχισε λέγοντας: «Και λέω λοιπόν από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας μια περίοδο δυστυχίας, μια περίοδο φτώχειας, ήρθε ο Τσίπρας το 2015. Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζει; Αυτή θα εφαρμόσουμε και εμείς άμα τα υπογράψει κιόλας. Αφού ήρθες, αφού πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα, αφού οι ξένοι σε θέλανε, που δεν θέλανε εμάς, μπορείς να τα πάρεις με πιο ειρηνικό τρόπο. Και επειδή είσαι και λίγο αριστερούλης, σε ένα δύο τρία θέματα μπορούμε να πάμε παρέα, στα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ. Αυτή ήταν η πολιτική μου αντίληψη και αυτή η πολιτική είναι που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Το 2015 ο Τσίπρας δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία θα πηγαίναμε στα βράχια εκτός ευρωζώνης. Τώρα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι μαγκιές του “δεν ψηφίζουμε” είναι τζάμπα».

«Βασική αρχή η συνεννόηση»

Θέλοντας να δικαιολογήσει τους χειρισμούς του κατά την περίοδο που είχε την ευθύνη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμεινε: «Το 2015 η ΝΔ πήρε ομόφωνα την απόφαση για την στάση που θα τηρούσε στην ψηφοφορία και μάλιστα ο Κ. Χατζηδάκης ήταν ο εισηγητής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος».
Και παρόλο που αμέσως μετά είπε ότι «μπορεί το 2015 η ΝΔ να είχε άλλη απόφαση πάρει αν είχε ο Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επανήλθε στα περί συνεννόησης, προσθέτοντας: «Για μένα είναι βασική αρχή η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη».
Κατέληξε, πάντως, αποδίδοντας ευθύνες και στον πρωθυπουργό για την έλλειψη συνεννόησης, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι ΄αυτό».

Βορίδης: Δεν υπάρχει θέμα ούτε για τη ΝΔ ούτε για τον Μεϊμαράκη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Μάκης Βορίδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι «σκόπιμα διαδόθηκε ότι ο κ.Μεϊμαράκης αμφισβήτησε επιλογές της ηγεσίας. Ήταν ξεκάθαρο από την τοποθέτησή του, ότι το 2017, η ΝΔ έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση, ότι δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση και σ΄αυτή την καταστροφική πολιτική».

Στην παρατήρηση ότι το 2015 ο κ.Μεϊμαράκης βρισκόταν απέναντι σε μια κυβερνητική πλειοψηφία που είχε ήδη διαρραγεί, ο κ.Βορίδης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, ούτε για τη ΝΔ, ούτε για τον κ.Μεϊμαράκη». Τότε, είπε, η χώρα θα προχωρούσε σε εκλογές, ενώ προχωρώντας στο θέμα της αξιολόγησης, ο κ.Βορίδης παρατήρησε ότι «η αξιολογήση δεν είναι ότι δεν κλείνει επειδή η ΝΔ ζητά εκλογές, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν την κλείνει. Ασκούν καταστροφική πολιτική, δεν μπορούν να κλείσουν την αξιολόγηση».

Απαντώντας στη συνέχεια στον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ζαχαριάδη, ο Μάκης Βορίδης είπε: «Είσαστε απελπισμένοι κ. Ζαχαριάδη, προσπαθήσατε να δημιουργήσετε θέμα εσωτερικό της ΝΔ. Δεν υπάρχει».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *