Διατάχθηκε τελικά έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το γεγονός της μη κατάθεσης στο «πόθεν έσχες» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του Μαρέβα Μητσοτάκη από το 2006 μέχρι σήμερα.
Η έρευνα θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα, σε τρεις δηλαδή ξεχωριστές έρευνες από τα διαφορετικά αρμόδια όργανα. Συγκεκριμένα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και από την Οικονομική Εισαγγελία.
Αφορμή για την εισαγγελική εντολή αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Docoumento», Κώστας Βαξεβάνης. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα της ίδιας εφημερίδας τα οποία αποκάλυπταν ότι, ενώ το ζευγάρι δεν είχε πάρει διαζύγιο, από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του αρχηγού της Ν.Δ. έλειπαν τα στοιχεία για την περιουσία της συζύγου του το επίμαχο διάστημα, η οποία και περιελάμβανε την αγορά του ακριβού σπιτιού στο Παρίσι, αξίας 470.000 ευρώ, χωρίς να είναι σαφής και ο τρόπος δανεισμού της Μ. Μητσοτάκη, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Η μηνυτήρια αναφορά είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τώρα διαχωρίστηκε ως ακολούθως:
■ Το σκέλος που αφορά το «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη και τη μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του κατά την περίοδο -που κατά τη δήλωσή τους – βρίσκονταν σε διάσταση, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή που είναι αρμόδια να αποφανθεί για το θέμα.
■ Για το δεύτερο κομμάτι, που αφορά το «πόθεν έσχες» της Μαρέβα Μητσοτάκη, επειδή υπόχρεος είναι ο σύζυγός της και όχι η ίδια, η δικογραφία πιθανώς θα παραμείνει στην Εισαγγελία και θα κινηθεί ανάλογα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
■ Οσον αφορά το σκέλος της αναφοράς του Κ. Βαξεβάνη για το σπίτι στο Παρίσι, τις εταιρείες και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της Μαρέβα Μητσοτάκη, η δικογραφία διαβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δήλωση (7.2.2017) της Μαρέβα Μητσοτάκη «από το 2006 έως το 2014 έζησα τη δυσκολότερη φάση της ζωής μου, γιατί βρέθηκα μακριά από τον άνδρα μου, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον σύντροφό μου και πατέρα των τριών παιδιών μας» με τον οποίο επανασυνδέθηκαν το 2014. Ακόμη στη δήλωσή της χαρακτηρίζει την περίοδο εκείνη τραγική, λέγοντας ότι «τη μεταλλάσσουν σε προσπάθειά μας να αποφύγουμε δήθεν τη δήλωση “πόθεν έσχες”».
Ειδικά στο τελευταίο αυτό σκέλος από πολλές πλευρές που φέρονται να ήταν κοντά στο ζευγάρι έχει σημειωθεί ότι προφανώς και βρέθηκαν σε διάσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις. Ούτως ή άλλως αυτά είναι προσωπικά ζητήματα που δεν αφορούν ούτε εισαγγελικές έρευνες ούτε τη Βουλή. Είναι όμως διαφορετικής σημασίας ζήτημα αν όντως έπρεπε να περιέχονται στη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη αυτά τα στοιχεία, όπως επίσης αποτελεί αντικείμενο έρευνας το πώς και το αν πλούτισαν ξαφνικά συγγενείς ενός δημόσιου προσώπου είτε είναι υπουργός είτε βουλευτής.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της αναγκαιότητας κατάθεσης των υποχρεωτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες». Είναι δε ήδη γνωστό το πόσο ευαίσθητος είναι ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. και οι βουλευτές του σε ζητήματα «πόθεν έσχες» που αφορούσαν εκπροσώπους άλλων κομμάτων, οπότε είναι βέβαιο ότι με κάθε τρόπο και τώρα θα διευκολύνουν το έργο της Βουλής και της Δικαιοσύνης.