Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά κατά την Άνοιξη. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και η κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει ακόμη όλα τα απαραίτητα αντισώματα.
Επίσης περνούν αρκετές ώρες σε πολυσύχναστους χώρους όπως σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ. όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη.
Συμπτώματα
Τα κοινά συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Ο πονόλαιμος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο κατά την κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου πρέπει να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο. Μην δίνετε στα παιδιά αντιβίωση, παρά μόνο κατόπιν σχετικής οδηγίας του γιατρού.
Δίνετε στα παιδιά άφθονα υγρά και παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, τις οποίες θα βρείτε στα φαρμακεία.
Πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά
– Αερίζετε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
– Δίνετε στα παιδιά φρέσκους χυμούς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, καθώς τα βοηθούν να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημα.
– Μάθετε τα παιδιά όταν φτερνίζονται ή βήχουν να χρησιμοποιούν χαρτομάντηλα, τα οποία μετά θα πετάξουν στα σκουπίδια, καθώς αποτελούν εστία μικροβίων.
– Καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό.
– Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
– Για κάθε απορία που έχετε, να συμβουλεύεστε παιδίατρο.
Πηγή: onmed.gr