Ένα νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα φέρνουν στο φως οι εργασίες για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Στο Σταθμό Αγίας Σοφίας αποκαλύπτεται μεγάλη μαρμαροστρωμένη πλατεία των βυζαντινών χρόνων, που όμοια της δεν έχει βρεθεί ξανά.
Η πλατεία χρονολογείται στον 6ο αιώνα και σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα φαίνεται να έχει σχήμα ωοειδές όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Πλατεία αναλόγου σχήματος, στρωμένη επίσης με μάρμαρα, έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο στην πόλη Γέρασα της Ιορδανίας.
Το νέο εύρημα έρχεται στο φως σε απόσταση μόλις μερικών τετραγώνων από το σταθμό Βενιζέλου (Βενιζέλου και Εγνατίας), όπου ως γνωστόν έχει αποκαλυφθεί η βυζαντινή λεωφόρος της Θεσσαλονίκης, η περίφημη decumanus maximous η οποία θα διατηρηθεί επιτόπου σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που υπέγραψε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Επί της Εγνατίας
Το νέο μεγάλο εύρημα αποκαλύπτεται στον ίδιο άξονα, επί της Εγνατίας, και έχει τουλάχιστον ισάξια σπουδαιότητα με τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου, σύμφωνα με αρχαιολογικές πηγές. Η μαρμαροστρωμένη πλατεία του 6ου αιώνα εντοπίστηκε στη νότια είσοδο του σταθμού της Αγίας Σοφίας (Αγίας Σοφίας και Εγνατίας) και φαίνεται πως εκτείνεται μέχρι τη βόρεια είσοδο του σταθμού. Αυτό δείχνουν οι ανασκαφικές τομές στα βυζαντινά στρώματα του 7ου-12ου αιώνα. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί μεταγενέστεροι τοίχοι οι οποία φαίνεται πως «πατάνε» πάνω στη μαρμαροστρωμένη πλατεία.