Η επιστροφή των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ESM -εκτός απροόπτου-αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα.
Διατεθειμένη να αποδεχθεί την απαίτηση των δανειστών για προνομοθέτηση μέτρων τις αμέσως επόμενες ημέρες φέρεται η κυβέρνηση, σύμφωνα μες τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των συζητήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι ένα βήμα πριν από την αναγκαία και επιβεβλημένη από το συμπαγές μέτωπο των δανειστών, υποχώρηση, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί με την προνομοθέτηση μέτρων για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα» αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, κοντά στο Eurogroup. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου έχει δώσει «σήμα» σε αρμόδιους παράγοντες να είναι όλα έτοιμα τις αμέσως επόμενες ημέρες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή, δηλαδή για την ψήφιση κάποιων πρώτων νομοσχεδίων στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από τα παραπάνω, ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε περί τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, έχοντας διαρκέσει μόλις δύο ώρες.
Είχε προηγηθεί «non paper» του Μαξίμου, που προανήγγειλε τις εξελίξεις.
Non Paper Μαξίμου: Επήλθε συμφωνία
«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» αναφέρεται σεnon paper από το Μέγαρο Μαξίμου που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.
Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
Μετά το «μίνι-Eurogroup» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών και τις δηλώσεις Σόιμπλε που για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό είχε κάτι θετικό να πει για την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για την ανακοίνωση επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν μια θετική συνάντηση με την ομάδα των θεσμών, δηλαδή με υψηλόβαθμους εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συνάντηση αυτή μαζί με της δηλώσεις των ίδιων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε θετικά και υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για επιστροφή των θεσμών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ, ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να επιστρέψει στην Αθήνα η ομάδα των τεχνοκρατών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι «το σημείο εκκίνησης περιλαμβάνει τη συμφωνία για ορισμένα μέτρα τα οποία θα νομοθετηθούν τώρα, αλλά θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος».
Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βίζερ διευκρίνιζε ότι «δεν χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις των αποστολών στην Αθήνα. Η ανάγκη συμφωνίας για ένα καλό σημείο εκκίνησης οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο λάθος συμπέρασμα να πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα η τελική λύση» λέει ο κ. Βίζερ και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ και αφορά μόνο το σημείο εκκίνησης».
Αναμένεται συνεπώς, εκτός απροόπτου να ανακοινωθεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών μάλλον την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες στο τεχνικό επίπεδο, με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τη πρόταση των θεσμών για λήψη περεταίρω δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2018, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.