Οι επιθέσεις στο Διαδίκτυο φαίνεται ότι γίνονται ολοένα και πιο συχνές, με τους χάκερς να εφευρίσκουν πιο πολύπλοκες μεθόδους ώστε να φέρνουν εις πέρας τις παράνομες δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service) σε 80 χώρες, σε σύγκριση με 67 το 3ο τρίμηνο του ίδιους έτους.
Επιπλέον, ανάμεσα στις 10 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2016 βρίσκονται η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούμενων Control-and-Command servers (υπολογιστές που δίνουν εντολές σε δίκτυα botnets για την ενεργοποίηση μιας επίθεσης). Το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια επίθεση για το 2016, η οποία διήρκησε 292 ώρες, ενώ στις 5 Νοεμβρίου καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων και συγκεκριμένα 1.915.
Σύμφωνα με ειδικούς της Kaspersky Lab, οι επιθέσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και το 2017, αφού οι συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο (Internet of Things) έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν επιθέσεις DDoS τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε κρυπτογραφημένων επιθέσεων. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο αυξανόμενος αριθμός συσκευών IoT, οι οποίες είναι ανεπαρκώς προστατευμένες, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των IoT botnets θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων, καθώς και τη δύναμη και πολυπλοκότητά τους.
Τέλος, η Kaspersky Lab συμβουλεύει χρήστες και επιχειρήσεις να επιλέγουν αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας προκειμένου να προστατεύουν τα συστήματά τους από τέτοιου είδους επιθέσεις.