Σχεδόν το 40% των διαστρεμμάτων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος και η ταξινόμησή τους γίνεται με τρεις βαθμούς σοβαρότητας.
Δηλαδή ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί ο αστράγαλος, αν έχει κάνει αιμάτωμα ή οίδημα, αν υπάρχει αδυναμία στη βάδιση, αστάθεια ή ακόμα και πόνος.
Η καλύτερη θεραπεία για ένα σοβαρό στραμπούληγμα του αστραγάλου είναι σύμφωνα με τους ερευνητές η τοποθέτηση γύψου κάτω από το γόνατο, ώστε να σταθεροποιείται η ποδοκνημική άρθρωση.
Τυχαιοποιημένη έρευνα που έγινε σε σχεδόν 600 άτομα που είχαν πάθει διάστρεμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η θεραπεία με τοποθέτηση γύψου βοήθησε στην πιο γρήγορη ανάρρωση σε σχέση με όσους έβαλαν μόνο έναν ελαστικό επίδεσμο στο σημείο του διαστρέμματος. Οι γιατροί αξιολόγησαν τους πάσχοντες στους τρεις μήνες θεραπείας ενώ ακολούθησε δεύτερη αξιολόγηση στους εννέα μήνες θεραπείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα στα οποία τοποθετήθηκε ο γύψος είχαν κλινικά καλύτερη εικόνα στους τρεις μήνες, με πολύ λιγότερο πόνο, ενώ όλα τα συμπτώματα ήταν εξίσου ήπια.
Ανάλογα αποτελέσματα είχαν όσοι τοποθέτησαν στο διάστρεμμα αερονάρθηκα, ενώ η θεραπεία με την ειδική μπότα ήταν εξαιρετικά απογοητευτική και ιδιαιτέρως κοστοβόρα.
Χειρότερη από όλες τις θεραπείες ήταν αυτή με τον πιεστικό ελαστικό επίδεσμο, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.
Η άμεση αντιμετώπιση του διαστρέμματος γίνεται με τοποθέτηση πάγου στο σημείο, ενώ ο τραυματίας πρέπει να σηκώσει το πόδι ψηλά και να το ακινητοποιήσει πλήρως.
Πηγή: onmed.gr